Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Popili ste pivo ili čašu vina? Evo koliko morate pričekati prije nego što sjednete za volan

Preuzmite sliku

Popularno

Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrježnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića.

Kako će alkohol djelovati, ovisi o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije, nivou stresa…

Mnogi poginuli u saobraćaju stradali su zbog nesreća u kojima su učestvovali vozači pod uticajem alkohola. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrježnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To nije tačno, a pretjerano samopouzdanje također može biti opasno, javlja RTL.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dopušteno 0,8 promila, više nego kod nas). Naime, nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni sjesti za upravljač automobila, piše Revija HAK.

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procjenom kad možete voziti. Kako će alkohol djelovati na vas?

Ovisi to o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, nivou stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (13.5 posto alkohola)

Jedno piće – 3.5 sata

Dva pića – 7 sati

Tri pića – 10.5 sati

Četiri pića – 14 sati

Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 posto alkohola)

Jedno piće – 1.5 sat

Dva pića – 3 sata

Tri pića – 4.5 sata

Četiri pića – 6 sati

Pet pića – 7.5 sati

Pivo, lager (5 posto alkohola)

Jedno piće – 2.5 sata

Dva pića – 5 sati

Tri pića – 7.5 sati

Četiri pića – 10 sati

Pet pića – 12.5 sati

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,