Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je navodni Janšin plan podjele BiH

Preuzmite sliku

Popularno

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je navodni non-paper koji je premijer Slovenije Janez Janša poslao u Bruxelles.

Naime, u njemu nudi svoje rješenje podjele BiH.

Njegove osnovne teze preuzeli su u četvrtak i vodeći mediji kritični prema vladi Janeza Janše, koju optužuju za autoritarizam, napade na nezavisno novinarstvo i udaljavanje vanjske politike Slovenije od dominantnog evropskog pravca.

“Neslužbeni diplomatski dokument o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom doista postoji, ima naslov “Zapadni Balkan – put naprijed“, a po nekim ga je informacijama u februaru ove godine dobio kabinet predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, ali ne diplomatskom poštom”, pišu novinari Vesna Vuković i Primož Cirman na slovenskom portalu “Necenzurirano”, koji se deklarira kao istraživački portal, a slovenska javnost doživljava ga kao lijevo orijentiranog.

Naslov dokumenta je “Zapadni Balkan – put naprijed

 • Sadržaj navodnog dokumenta, bez zaglavlja i potpisa, pisanog na engleskome, prenijeli su i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili niti Evropsko vijeće ili Evropska komisija i da je postojanje tzv. Janšina non papera još ranije demantirao predsjednik slovenske vlade.

  “Nije poznato ko je dokument pisao, izvori tvrde da zasigurno nije nastao u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, nego u Budimpešti. Uprkos tome, u briselskim se diplomatskim krugovima o njemu govori kao o ‘slovenskom’ non-paperu jer je premijerov kabinet navodno sudjelovao u njegovu slanju na različite adrese”, navodi slovenski portal.

  To je, navodi se u prilogu portala, jedan od triju non-papera nastalih nedavno u vezi s regijom zapadnog Balkana, a i u njima je sudjelovala Slovenija, premda su “u suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji slovenska vanjska politika”, navodi portal. On u taj kontekst dovodi i hrvatski non paper o Bosni i Hercegovini i njenom putu prema Evropskoj uniji i navodi da je i ovaj non paper “još jedan napisan po mjeri srpskih i hrvatskih nacionalističkih krugova koji se već tri desetljeća zauzimaju za komadanje BiH”. Spominje se i navodni treći non-paper u kojem je, prema tvrdnjama, također sudjelovao Janša, ali se ne navode detalji s tim u vezi.

  Janša kaže da se radi o tvrdnjama opskurnih portala

  Podsjetimo, Janez Janša je jučer naveo kako se radi o neosnovanim špekulacijama.

  “Predsjednika Vijeća Charlesa Michela, kojemu sam po tvrdnjama opskurnih portala fizički predao neki dokument, posljednji sam put sreo lani. Ovakvim se napisima pokušava onemogućiti naš cilj jer Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i perspektivu država Zapadnog Balkana u Europskoj uniji”, napisao je Janša na Twitteru.

  Tema o navodnoj ideji slovenske vlade o podjeli BiH po etničkim granicama u međuvremenu je postala viralna i na slovenskoj političkoj sceni, ionako uzburkanoj zbog nepostojanja jasne slike o tome ima li Janšina oslabljena vlada u parlamentu većinu s kojom bi mogla stabilno nastaviti svoj mandat.

  Ministar vanjskih poslova također negirao

  Navode o non-paperu negirao je i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

  On je, na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na sastanku koji je o tom pitanju hitno zatražila opozicija, kazao da je jedini dokument na koji su se te špekulacije mogle odnositi onaj koji je podnijela Hrvatska. O njemu su kao neslužbenom dokumentu raspravljali u Bruxellesu prošlog mjeseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

  U njemu su se spomenute države, naveo je Logar, zauzele da BiH dobije status kandidatkinje za članstvo čim za to ispuni sve uslove te se retorički upitao što s time nije u redu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,