Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

9
Preuzmite sliku

Oružani napad na zatvor na Filipinima: Na slobodu pobjeglo najmanje 28 zatvorenika

Pripadnici grupe Maute, povezane sa terorističkom organizacijom ISIS, izveli su napad na zatvor na jugu Filipina i oslobodili osam osuđenih pripadnika te grupe i još najmanje 20 zatvorenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je jutros saopćila da je u jučerašnjem napadu na zatvor u gradu Marawi učestvovalo najmanje 50 naoružanih napadača, a da filipinske snage sigurnosti provode opsežnu potjeru za napadačima i odbjeglim zatvorenicima.

“Stražari zatvora su bili nadjačani od strane naoružanih napadača koji su izvršili upad u kompleks zatvora jučer poslije podne“, kazao je šef policije Augustine Tello, a prenosi lokani portal “Inquirer“.

Ističući da je u potjeru za bjeguncima uključena i filipinska vojska, Tello je rekao da je pokrenuta istraga zašto nije došlo do intenziviranja mjera sigurnosti u zatvoru nakon šro su nedavno u njega prebačeni zatvorenici iz rizične kategorije.

Policijski zvaničnik Agripino Javier je za medij “Minda News“ kazao da su napadači i odbjegli zatvorenici pobjegli u nepoznatom pravcu koristeći motorni čamac.

Osam zatvorenika koje su napadači kidnapovali jučer iz zatvora, a među njima i tri žene, uhapšeni su 22. augusta zbog pokušaja bombaškog napada na kontrolni punkt filipinske vojske. Riječ je o pripadnicima grupe Maute koja je povezana sa ISIS-om, a koju vodi ozloglašeni terorista Abdullah Maute. Grupa je preuzela odgovornost za brojne terorističke napade i otmice u Filipinima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,