Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optužena majka devetero djece, zanemarila njihov odgoj

Preuzmite sliku

Tužilaštvo ZDK podiglo je optužnicu protiv majke koja je zanemarila odgoj devetero djece. Optužnicu je u cijelosti potvrdio 10. avgusta sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Zavidovići, saopćeno je iz ružilaštva ZDK.

– U vremenskom periodu u toku 2019. godine i 2020. godine, na području općine Zavidovići, nije brinula o osnovnim potrebama prehrane, zdravlja, njege i odijevanja, svoje devetoro malodobne djece i t s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu to ih je ostavljala same u neuslovnim prostorijama, bez hrane i neadekvatno obučene, a često ih je ostavljala same i noću bez nadzora odraslih- navodi se u optužnici.

Također je navedeno da je opstruirala saradnju sa JU Centrom za socijalni rad Zavidovići tokom usmenih i pismenih upozorenja stručnih lica tog centra zbog zanemarivanja brige o djeci.

Djecu nije upisala u osnovnu školu, iako svjesna da tako postupajući grubo zanemaruje funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, na koju posljedicu je pristala, a zbog čega su djeca skitala po gradu neuredni i zapušteni,

– Dakle, kao roditelj grubo zanemarila svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime je počinila produženo krivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH- navodi se u optužnici.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje