Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Od ostataka voća i povrća koje bacamo mogu se dobiti novi plodovi: Ovo su savjeti kako to napraviti

Dijelovi povrća i voća koje bacamo kod pripreme jela jednostavno se mogu posaditi u teglu na prozoru i dobiti novi plodovi. Otkrivamo deset savjeta kako to napraviti

Jeste li znali da od dijelova voća i povrća koje svi bacamo možete uzgojiti novo u teglicama na prozoru i balkonu ili u vrtu? Osim što ćete uštedjeti novac, znat ćete što jedete, da nije špricano kemikalijama, da je svježe, a najbolje od svega – uvijek će biti na dohvat ruke.

Salata

Ostatke salate, listove koje bi inače bacili, stavite u vodu i pričekajte nekoliko dana. Vidjet ćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni za sadnju u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu dok ne naraste.

Krompir

Krompir koji proklija u ostavi idealan je za sadnju. Odrežite dio na kojem je klica i ostavite da odstoji vani 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i pričekajte oko mjesec, a možda i više dana na plodove svog rada.

Češnjak

Kad počne klijati od dugog stajanja, češanj češnjaka savršen je za sadnju. Stavite ga u zemlju sa širim dijelom dolje. Smjestite teglu na toplo i sunčano mjesto.

Luk

Luk je savršen za sadnju proklija li u smočnici te, umjesto da ga obrezujete i spašavate što je za jelo, stavite ga cijelog u zemlju. Dobit ćete fini, mladi luk.
Ili, kada pripremate ručak, donji dio luka (gdje su bile žilice) odrežite zajedno sa centimetar ploda. Stavite u zemlju i zalijevajte.

Poriluk

Ostatak poriluka, donji dio, stavite u posudu s malo vode i smjestite na sunce. Kako raste, zeleni dio možete rezati, a ostatak i dalje držati u vodi.

Bosiljak

Grančicu bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korijenje. Tada preselite u zemlju i ukusan začin bit će vam uvijek na dohvat ruke.

Mrkva

Kod obrezivanja mrkve, gornji dio nemojte baciti, stavite ga u malo vode i pričekajte da naraste zeleni dio gore i da u vodi izađe malo korijenje. Potom stavite u zemlju i dobit ćete novu mrkvu, piše portal Simple Household Tips.

Avokado

Velika koštica unutar avokada dovoljna je za ponovno dobivanje ploda. Pripremite posudu vode i smjestite ju na toplo mjesto s povremenim suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite na posudu u kojoj će biti djelomično uronjena u vodu, šiljastiji dio koštice.
Štapići služe da bi držali košticu na posudi. Proklijat će za dva do osam tjedana. Kada drvce izraste 15 centimetara, skratite ga za pola i pričekajte da ponovo naraste, a tada stavite u zemlju tako da gornja polovica koštice bude vani.

Đumbir

Otkinite komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte njome zatrpati. Zalijevajte često, držite na toplim mjestu i čekajte dok ne naraste stabljika, a tada ju izvadite i korijen je spreman za upotrebu.

Ananas

Dio ananasa koji bi bacili odličan je za sadnju nove biljke. U posudu s vodom stavite kompletni gornji dio – lišće i mali dio ploda (oko centimetar i pol) i čekajte da pusti korijenje. Ostavite na direktnom suncu i povremeno mijenjajte vodu. Kad ugledate korijenje, posadite ga u zemlju. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,