Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Zabilježen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje

Preuzmite sliku

U Njemačkoj je u 2020. godini zbog pandemije virusa korona zabilježen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje – prosječni godišnji radni efekat po zaposlenom smanjen je za više od 50 sati, saopštila je Savezna agencija za rad.

Tokom prošle godine zabilježen je pad broja radnih sati za 4,7 odsto u odnosu na godinu ranije pa je krajem 2020. iznosio 59,64 milijarde radnih sati, što je najmanja zabilježena vrijednost u zadnjih 30 godina.

Prošle godine je zbog pandemije pao i ukupan broj zaposlenih i to prvi put u posljednjih 16 godina. Ukupno je u Njemačkoj na kraju 2020. bilo zaposleno 44,8 miliona ljudi, što je 1,1 posto manje nego 2019. godine.

Pad broja radnih sati najviše se povezuje s mjerama uvođenja skraćenog radnog vremena u proizvodnim sektorima tokom strogih mjera zatvaranja na proljeće i novembra.

Prošle godine je skraćenjem radnog vremena bilo pogođeno 2,9 miliona zaposlenih, što je gotovo tri puta više nego u kriznoj godini 2009, kada je vlada takođe subvencionisala skraćeno radno vrijeme kao mehanizam zaštite preduzetnika od stečaja, prenose mediji.

“Mjerama skraćenog radnog vremena i smanjenim brojem prekovremenih sati dobrim dijelom je amortizovan konjunkturni šok na tržištu rada”, navodi se u izvještaju Instituta za istraživanje tržišta rada.

Veliki dio radnih sati u neproizvodnom sektoru je spasen mjerama rada od kuće. Od januara ove godine rad od kuće određen je odredbom u okviru mjera borbe protiv pandemije virusa korona. Ova odredba je za sada na snazi do kraja aprila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,