Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatan prizor: Selo koje jednom godišnje postane “vidljvo iz svemira”

Preuzmite sliku

Svake godine u avgustu Portovenere na sjeverozapadu Italije jedan dan postane “vidljivo iz svemira”.

Ili se tako barem šale turisti koji u večeri 17. avgusta posjete ovo idilično italijansko selo na Ligurskoj obali u pokrajini La Spezia.

  • U sumrak ovoga dana zapali se 2000 rimskih baklji, a večernjim nebom se razlije zapanjujuća svjetlost. Baklje se pale povodom proslave Festivala bijele Gospe (Madonna Bianca), zaštitnice sela.

    Sve je započelo 1399. godine kad je na prostoru Portovenere harala kuga. Lokalni muškarac poznat samo po imenu Lucciardo kleknuo je ispred portreta Djevice Marije i zatražio pomoć.

  • Slika je odjednom zasvjetlila bijelim svijetlom zbog čega se Djevica Marija zasada naziva bijelom Gospom, a kuga je u potpunosti nestala iz Portovenerea. Nakon čuda slika je premještena u crkvu sv. Lovre u Portovenereu gdje se i danas može razgledati.

  • Crkva sv. Lovre važna je stanica u procesiji koja prolazi uskim ulicama Portovenerea tokom Festivala bijele Gospe. Ulice su toga dana prepune cvijeća i raspjevanih ljudi zbog čega se cijela manifestacija još naziva i Festivalom ljepote, svjetla i glazbe. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,