Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najstarija žena na svijetu umrla u dobi od 119 godina: Imala je vrlo jednostavan recept za sreću

Preuzmite sliku

Žena rođena 1903. koja je nevjerojatno bistro rješavala matematičke probleme preminula nekoliko mjeseci nakon što ju je pandemija zaustavila da sudjeluje u štafeti olimpijske baklje.

Japanka koja je proglašena najstarijom osobom na svijetu umrla je u dobi od 119 godina, javili su lokalni dužnosnici u ponedjeljak.

Kane Tanaka rođena je 2. januara 1903. u jugozapadnoj regiji Fukuoka u Japanu, iste godine kada su braća Wright prvi put letjela, a Marie Curie postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, piše Daily Mail.

Tanaka je donedavno bila relativno dobrog zdravlja i živjela je u staračkom domu, gdje je uživala u društvenim igrama, rješavanju matematičkih zadataka, gaziranom napitku i čokoladi.

 • U svojim mlađim godinama, gđa Tanaka je vodila razne poslove, uključujući prodavaonicu rezanaca i prodavaonicu kolača od riže.

  Prije jednog stoljeća udala se za Hidea Tanaku 1922. godine, rodila četvero djece i posvojila peto.

  Planirala je koristiti invalidska kolica za sudjelovanje u štafeti baklje za Olimpijske igre u Tokiju 2021., ali ju je pandemija spriječila u tome.

  Na njezin 119. rođendan, 2. januara, članovi porodice gospođe Tanake rekli su kako se nada da će doživjeti 120 godina.

  Žena koja je znala recept za sreću – život u sadašnjosti

  Kada je Guinnessova knjiga rekorda prepoznala gospođu Tanaka kao najstariju živu osobu u 2019., upitali su je u kojem trenutku je bila najsretnija u životu.

  Žena, koja je do tada jedva govorila, odgovorila je jednom jedinom riječju: ‘Sada’.

  Dnevna rutina gospođe Tanake tada je bila opisana kao buđenje u 6 ujutro, a poslijepodne je provodila u učenju matematike i vježbanju kaligrafije.

  “Jedna od Kaneinih omiljenih zabava je igra Othella. Ona je postala stručnjak za klasične društvene igre, često pobjeđujući osoblje doma za odmor”, stoji u Guinnessovoj knjizi.

 • Lokalni guverner Seitaro Hattori pozdravio je život gospođe Tanake nakon što je preminula 19. aprila.

  “Radovao sam se što ću vidjeti Kane-san na ovogodišnjem Danu poštovanja prema starijima (japanski nacionalni praznik u rujnu) i slaviti zajedno s njezinim omiljenim gaziranim pićem i čokoladom”, rekao je u izjavi u ponedjeljak. “Izuzetno sam tužan zbog ove vijesti“, dodao je.

  Rusko-japanski rat započeo je samo godinu dana nakon njena rođenja, a u djetinjstvu je proživjela i posljednju godinu japanske Meiji ere, koja se smatra transformativnim razdobljem modernizacije.

  Preživjela je i rak debelog crijeva u 103. godini

  U Guinnessovu knjigu rekorda uvrštena je kao najstarija živuća osoba na svijetu, i to kada je imala 116 godina, 2019. godine.

  Prema web-stranici Guinnessove knjige rekorda, Tanaka se 1922. godine udala za svog rođaka u dobi od 19 godina, a par je vodio prodavaonicu rezanaca pod nazivom Tanaka Mochiya u kojoj su se prodavali udon, rižini kolači i zenzai.

  Njezin suprug i najstariji sin borili su se u drugom kinesko-japanskom ratu koji je započeo 1937.

  U dobi od 90 godina, gđa Tanaka je operirala kataraktu. Rekorderka je također operirana od raka debelog crijeva, i to kada je imala 103 godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,