Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možda i bolje: 8 avionskih tajni o kojima putnici pojma nemaju

Preuzmite sliku

Popularno

Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona koja se bavi održavanjem i letenjem avionima nije iznimka.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion polijeće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se prije svakog leta detaljno provjerava mnogo toga, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri slijetanju, da se ne bi gubilo vrijeme s odgađanjem letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Prije leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom. Dakle, ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, to ne prakticiraju sve avionske kompanije…

 • Pravi razlog zabrane pušenja

  Uvriježeno je mišljenje da je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, ali to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo ekonomske naravi, jer se zrak u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtre i ostalu opremu.

  Molimo ugasite mobitele

  Ne, ako mobitel ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijamu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju to pravilo…

  Zaposlenici i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

  Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenicima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cijene karata, a ponekad karte dijele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – posve besplatan!

 • Najbolje vrijeme za kupovinu karata

  Vjeruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cijenu, ali to i nije posve tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, srijedom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cijenama.

  Budite ljubazni prema osoblju

  Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ako ste ljubazni. Tako da, ako lijepo objasnite zašto ne možete sjediti do saputnika, vjerovatno će se za vas naći neko drugo mjesto, a ako se odlučite na histeriziranje i bezobrazluk, ostat ćete gdje jeste. Isto je i s hranom i svime ostalim.

  Lokoti neće zaštititi kofer

  Ako ste zaključali kofer lokotom, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživjeti oštećenje kofera. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,