Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mahmut Švraka razriješen dužnosti člana komisije koja odlučuje o žalbi Gordane Tadić

Preuzmite sliku

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija razriješio je Mahmuta Švraku dužnosti člana Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, jer mu uskoro prestaje mandat.

Švraka je razriješen dužnosti članstva ne samo u ovoj nego u svim komisijama jer mu s prestankom mandata u VSTV-u automatski prestaje i mogućnost da bude član disciplinskih komisija kao član Vijeća, potvrdio je ovo Halil Lagumdžija.

– Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostepeni postupak dok je on član Vijeća – pojašnjava Lagumdžija.

Švraki, kako stoji na stranici VSTV-a, mandat ističe u septembru 2021. godine, a iako je portal Istraga.ba naveo da on neće biti član komisije zbog disciplinskih prijava koje su podnesene, Lagumdžija je ponovio da je razriješen dužnosti člana komisije samo zbog činjenice što mu prestaje mandat.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmuta Švrake.

– Zakonski rok za njihovo rješavanje je dvije godine – dodali su iz Ureda disciplinskog tužioca.

Protiv Švrake je krajem juna okončan prvostepeni postupak po tužbi da je počinio prekršaj “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”, a koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju.

VSTV je prije nekoliko dana odbio zahtjev za izuzeće Švrake i Mustafe Šabića kao članova Disciplinske komisije, što je tražio Vlado Adamović, branilac Gordane Tadić.

Adamović je izuzeće Švrake zatražio zbog činjenice da je bio u centrali Stranke demokratske akcije (SDA), o čemu, kako je rekao, postoje materijalni dokazi, a što je javno objavljeno.

Sa odbijanjem zahtjeva za izuzeće članova komisije, Vijeće je odbacilo zahtjeve advokata za izuzeće predsjednika VSTV-a Lagumdžije te obje potpredsjednice – Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, ali je Simeunović naknadno sama tražila izuzeće te je taj zahtjev VSTV prihvatio.

Prema tužbenom zahtjevu, Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona. (Detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje