Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lektira koja je šokirala roditelje: “Talijani misle da je moja gu*a krofna?”

Preuzmite sliku

“Talijani misle da je moja gu*a krofna? Talijani će misliti da je tvoja gu*a krofna. Oni će od moje k**e misliti da je viršla? Ovo su rečenice iz zbirke priča Alije Isakovića “Lijeve priče”, koja je šokirala roditelje sarajevskih osnovaca.

Majka djevojčice šestog razreda Ileana Šnur Muratagić za Novu BH kaže da su roditelji bili zgroženi neprimjerenim sadržajemiz zbirke priča Alije IsakovićaLijeve priče”.

‘Pitali smo kako do sada niko nije ovo ni primjetio. Kada sam svoju djevojčice pitala o utisicima nakon pročitane lektire primjetila sam da se posramila’ kaže Muratagić.

Zbirka priča Alije Isakovića jedna je od 12 književnih djela koja se nalaze na spisku za domaću lektiru već dugo godina.

Pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo Nihada Čolić kaže kako nastavnici u školama mogu da naprave izbor.

‘Obaveza je da se realizira između 8 i 9 lektira od ukupno 12 koliko se nalazi na spisku. Nastavnici imaju prostora da u sklopu planiranih aktivnosti tu lektiru i ne realiziraju’ – pojasnila je Čolić.

Istaknutog autora knjiga za djecu Šimo Ešić je iznenadila kako navodi hajka na zbirku priča Alije Isakovića “Lijeve priče”.

‘Sam naslov zbirke “Lijeve priče” govori nam da se tu radi o tom nekom malo uvrnutom poglednu na našu stvarnost porodičnu. Tu knjigu zapravo preporučujem svim roditeljima da je pročitaju kako bi se možda bolje pripremili da djecu pripreme i na takve sadržaje u literaturi’ – smatra Šimo Ešić i dodaje kako Alija Isaković nije pisac za djecu i da zapravo ova knjiga prema njegovom mišljenju predstavlja jedan iskorak u dječjoj literaturi BiH jer otvara neke do sada netaknute i tabu teme u našem društvu na koje roditelji osnovaca očito još uvijek nisu spremni.

Predsjednica vijeća roditelja Kantona Sarajevo Merima Bećarević kaže kako će stupiti u kontakt sa resornim ministarstvom uz zahtjev da se formira komisija koja će uraditi reviziju tih sadržaja koji se nalaze u lektirama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,