Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kolika je zauzeta ukrajinska teritorija u odnosu na BiH?

Preuzmite sliku

Popularno

Koliko su velike razmjere rusko-ukrajinskog sukoba najbolje pokazuje podatak da se trenutna linija fronta na kojoj se svakodnevno bore zaraćene strane iznosi čak 2.450 kilometara, što je teritorija veća od ukupne dužine granica Bosne i Hercegovine – čija dužina iznosi čak 1.537 kilometara.

Ako za poređenje uzmemo neku veću zemlju, recimo Francusku – vidimo da je dužina linije fronta u Ukrajini skoro jednaka polovini dužine francuskih granica koja iznosi 4.176 kilometara. Razmjeri rata ne izgledaju manje ni kada se uporede sa teritorijom Rusije – najveće države na svijetu koja se prostire na dva kontinenta.

Naime, ova zemlja ima kopnenu granicu dugu 20.241 kilometar, pa kada bismo na dio ove teritorije poželjeli da „nalijepimo“ dužinu ukrajinskog fronta vidimo da teritorija nikako nije neprimjetna.

Inače, linija fronta praktično obuhvata čitavu istočnu granicu Ukrajine sa Rusijom. Najžešće bitke vode se u sjevernom dijelu oblasti Luganska, ali i na sjeveru i sjeveroistoku Ukrajine, ruske snage nastavljaju sa granatiranjem stambenih oblasti Harkova i ostalih sjevernih gradova.

Da ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradu Sjeverodonjecku na istoku zemlje i u oblasti Harkova, potvrdio je sinoć i ukrajinski predsjednik Vlodimir Zelenski.

Zelenski je u svom obraćanju javnosti ponovio da je Ukrajini odmah potrebno moderno protivraketno oružje i dodao da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu isporuke oružja za Ukrajinu,

„Najžešće borbe, kao i do sada, vode se u Sjeverodonjecku i drugim obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni“, priznao je Zelenski i pozvao ukrajinske snage da se drže „čvrsto“. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,