Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

HDZ BiH inzistira na načelima Sporazuma o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH

Preuzmite sliku

HDZ BiH inzistira na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji su u junu 2020. godine potpisali politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH nakon sjednice stranačkog predsjedništva održane u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktualnostima na svim razinama u Bosni i Hercegovini, kao i razdoblju koje slijedi u ukupnim političkim odnosima, usmjeravanju odnosa između tri konstitutivna naroda i rješavanja svih diskriminacijskih odredbi.

Temeljna tačka današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosila se na reforme izbornog zakonodavstva, kao i daljnje političke korake prema svim sugovornicima na teme otvorenih političkih pitanja, navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sedam zaključka koje prenosimo u cijelosti:

– Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH će ostati u stalnom redovnom, i po potrebi izvanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih razina vlasti koje djeluju u HNS-u.

– Podsjećamo na sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujućeg načela u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke su direktno podrivanje demokratskog sustava uspostavljenog i potvrđenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

– Odbacujemo nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza političke volje istih.

– Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji.

– Inzistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast.

– Pozivamo sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i žitelja u Bosni i Hercegovini koje produbljuju podjele. Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, Bosna i Hercegovina ostat će u uskim okvirima i zatočena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutarnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda.

– Potvrđujemo kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi jamac funkcionalne, stabilne i euroatlantske Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,