Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Desest iznenađujućih i zanimljivih stvari koje niste znali o soli

Preuzmite sliku

Sol ili natrijev hlorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može oplemeniti okus jela, ali ga i u potpunosti upropastiti ako pretjerate s dodavanjem.

Za kilogram soli danas treba izdvojiti svega nekoliko maraka, a u srednjem vijeku bila je toliko skupa da su je oslovljavali kao bijelo zlato.

1. Salar de Uyuni je ime najveće slane ravnice na svijetu koja se proteže na više od 4000 kvadratnih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovica svih svjetskih rezervi litija.

2. Do početka 20 stoljeća sol se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.

3. Pretjerane količine soli mogu vas ubiti, npr. ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na taj način nekad su se ritualno ubijali bogati Kinezi jer je sol bila iznimno skupa namirnica.

 • 4. U francuskom mjestu Guerande sol se bere ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebice onu najveće kakvoće po imenu cvijet soli, koji se dodaje na tanjir tek nakon kuhanja.

  5. Sol se primjenjuje u različitim segmentima života: samo 6 posto soli koja se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autocesta u zimskim mjesecima.

  6. U drevnim japanskim pozorištima sol se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi spriječili zle duhove da bace svoje čini na glumce.

  7. Sol se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za avione.

 • 8. Od davnina sol se koristi i za produžavanje trajnosti hrane. Njezina moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su je upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona.

  9. Svaka stanica ljudskog tijela sadrži sol, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti oko 250 grama soli.

  10. Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer potiče iz nezagađenog ekosistema starog oko dvjesto miliona godina, a sadrži oko 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,