Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas je Dan zaljubljenih: Zanimljivi običaji širom svijeta

Preuzmite sliku

Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmjenjuju nježne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

 • poklon-valentinovo
 • Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg vijeka nije bio poistovjećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

  Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana djevojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se vjenčaju tokom te godine.

  Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošloga vijeka u Kini i na Tajvanu gdje postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi porijeklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog mjeseca lunarnog kalendara.

 • valentinovo2
 • A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.
  Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Bijeli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.

  Toga dana muškarci poklanjaju bijeli veš, ili druge bijele darove, onima koje su im poklonile čokoladne poslastice, a djevojka ima pravo da tom prilikom zatraži poklon čija je vrijednost nekada i tri puta veća od vrijednosti poklonjenih čokolada samo mjesec dana ranije.

 • valentinovo6
 • Sveti Valentin je postao popularan i u Indiji i Pakistanu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo pojedinih grupa koje se protive tom zapadnom uticaju.

  Sveti Valentin se proslavlja i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu zove Dia dos namorados (Dan zaljubljenih) i ne slavi se 14. februara već 12. juna, dok se u Kolumbiji slavi treće subote mjeseca septembra i zove se Dia del amor y amistad (Dan ljubavi i prijateljstva).
  Širom svijeta 14. februar je dan rezervisan za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. Dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih, za mnoge ljude predstavlja neki novi, srećniji početak, a za one čija je romansa u toku ovaj, po mnogo čemu poseban dan, je idealna prilika da “njemu” ili “njoj” poklone nešto nježno i posebno i kažu “Volim te”.

  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: