Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Analitičari: Ovo je kraj švedske prijave za članstvo u NATO-u

Preuzmite sliku

Popularno

U ovoj kratkotrajnoj krizi nema jasnih dobitnika na domaćoj političkoj sceni, a švedsko članstvo u NATO-u osuđeno je na propast, prilično složno procjenjuju medijski komentatori dan nakon izjašnjavanja o povjerenju ministru pravosuđa Morganu Johanssonu, tokom kojeg je pad švedske socijaldemokratske vlade spriječila Amineh Kakabaveh, nezavisna parlamentarna zastupnica kurdskog porijekla.

Kriza vlade tako je izbjegnuta samo tri mjeseca prije redovnih izbora, ali to što Kakabaveh nije podržala inicijativu parlamentarne desnice imalo je i svoju cijenu. Naime, ona je još u novembru prošle godine sklopila pisani dogovor s vladajućim Socijaldemokratima o povoljnom tretmanu kurdskih organizacija u sjevernoj Siriji.

Kakabaveh sada insistira na poštovanju dogovora bez obzira na to što Turska, koja kao i sve druge članice NATO-a tek treba odobriti pristup Švedske ovom vojnom savezu, sve kurdske organizacije smatra terorističkima.

Sporni dokument za Tursku

U dokumentu između ostalog stoji da je Stranka demokratske unije (PYD), politička organizacija Kurda na sjeveru Sirije, legitiman politički partner, a ne teroristička skupina kako to tvrdi Turska. Nadalje, u tekstu sporazuma stoji kako treba pohvaliti sudjelovanje kurdskih paravojnih postrojbi u slamanju Islamske države, dok Turska smatra da ne treba amnestirati jednu terorističku organizaciju samo zato što se borila protiv druge.

“To što se u sporazumu izričito navodi stranka PYD kao legitimni politički partner s kojim švedske vlasti trebaju komunicirati, bit će veliki problem u Turskoj. Dogovor Socijaldemokrata i Kakabaveh otežava švedski put u NATO”, rekao je švedskim medijima Paul Levin, direktor Instituta za turske studije na Sveučilištu u Stockholmu.

Slično razmišlja i profesorica političkih nauka na Visokoj školi Södertörns Marja Lemne, koja kaže da se Švedska može pozdraviti s članstvom u NATO-u ako Socijaldemokrati nastave sarađivati s Kakabaveh oko kurdskog pitanja.

“Ovo je kraj švedske prijave za članstvo u NATO-u. Očito je da švedska vlada ne namjerava udovoljiti zahtjevima Turske. Naravno, bila bi to velika pobjeda za Ankaru kad bi Švedska prekinula kontakte sa sirijskim Kurdima, ali razumljivo je da premijerka Magdalena Andersson nije mogla žrtvovati svoju vladu zbog toga”, rekao je za Svenska Dagbladet Halil Karaveli, švedski novinar i pisac turskog porijekla.

Kao i obično, najoštriji je bio Jimmie Åkesson, vođa Švedskih demokrata, nacionalističke i antiimigrantske stranke koja je treća po broju zastupnika u parlamentu.

“Iznimno je žalosno da Magdalena Andersson sabotira švedsko članstvo u NATO-u suradnjom s marksističkom otpadnicom koja ne mari za Švedsku, već u potpunosti zastupa strane interese”, napisao je Åkesson na Twitteru.

Mnogi građani podržavaju Kakabaveh

Službene reakcije turskog predsjednika Erdogana zasad još nema, ali još prije desetak dana njegov je glavni savjetnik Ilnur Cevik za švedsku nacionalnu televiziju izjavio kako od švedskog parlamenta očekuje konkretne poteze protiv kurdskih organizacija u Siriji. Kao što vidimo, švedski parlament zaista je reagirao, ali u suprotnom smjeru.

S druge strane, mnogi građani i politički faktori podržavaju Kakabaveh, smatrajući da nedemokratski Erdoganov režim ne može postavljati nikakve uvjete Švedskoj. Ni sama Kakabaveh nije zadovoljna taktičkim uspjehom u švedskom parlamentu od utorka i kaže kako je zabrinuta zbog ustupaka koje su švedski lideri spremni učiniti Erdoganu zbog članstva u NATO-u.

“Što je Erdogan agresivniji, to mi postajemo tiši. Gdje su naše temeljne slobode i prava? Ne možemo šutjeti pred ugnjetavanjem”, rekla je Kakabaveh, čiji će glas u parlamentu Socijaldemokratima biti neophodan i sljedeći tjedan kad se bude odlučivalo o proračunu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,