Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Agan Ramić uhapšen u Italiji: Nisam kriv, eksploziv su mi podmetnuli kriminalci u BiH

Preuzmite sliku

Italijanska policija u petak je sprovela akciju u podnožju Mont Blanca, a u kombiju bosanskohercegovačkih tablica pronađena je veća količina eksploziva. U Mercedes Sprinteru, u kojem je pet bh. državljana putovalo iz Francuske u BiH, otkriveno je 2,4 kilograma eksploziva TNT i dva električna upaljača.

Istražni sudija Giuseppe Colazingari ispitivao je više od dva sata vlasnika vozila, prvooptuženog za šverc eksploziva Agana Ramića, piše Aosta Sera.

Ovaj 56-godišnjak ima dvostruko državljanstvo Francuske i BiH, a istražiteljima je izjavio da eksploziv nije njegov nego da mu je podmetnut.

Ramić, predsjednik jedne humanitarne organizacije, tvrdi da je “žrtva zavjere”, odnosno da su mu eksploziv podmetnula treća lica, osobe koje su više puta osuđivane, te da su to učinili još u BiH.

Italijanski istražitelji mogu podići optužnicu protiv Ramića po dva osnova. Prvi je zakon o kontroli naoružanja, koji predviđa kaznu 3-12 godina zatvora za nezakonito unošenje i posjedovanje eksplozivnog materijala.

Drugi je kršenje pravila o izvozu, uvozu i tranzitu vojne robe koji datira još iz 1990. godine kada je američka podružnica BNL-a ilegalno prodavala oružje režimu Sadama Huseina u Iraku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,