Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zeba za Tuzlanski.ba: “Vratio sam se sa Hrvatske granice i obukao dres Slobode” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zajko Zeba kapiten FK Sloboda i miljenik tuzlanske publike, postigavši pogodak protiv HŠK Zrinjski u derbiju 15. kola BHT Premijer Lige sa skoro pola terena izazvao je mnoštvo pozitivnih reakcija bosanskohercegovačke javnosti ali i šire.

Ekipa portala Tuzlanski.ba razgovarala je sa veznjakom Slobode o postignutom golu sa pola terena, o prethodnim klubovima, reprezentaciji BiH, o dolasku u Slobodu…

Zeba se nada da će sa Slobodom izboriti kvalifikacije za neko od evropskih takmičenja, ponosan je što je imao priliku da nosi nacionalni dres, a gol o kojem svi pričaju između ostalog posvetio je i navijačkoj skupini Fukare koja je u tom meču slavila rođendan, a najbolju podršku smatra onom, kada je tim iz rudarske 2 igrao na gostovanju u Zvorniku.

Tuzlanski.ba: Skoro identičan pogodak o kojem bruji BiH, postigli ste ako se ne varamo kao član ruskog Kamaza? Šta je taj okidač koji presudi da se jedan igrač odluči na šut sa skoro pola terena i postigne pogodak?

Zeba: Kad si na terenu, drugačije razmišljaš nego sa strane kad gledaš. Primjetio sam da golman Zrinjskog često u toku meča izlazi između penala i šesnaesterca, i jednostavno oni su pogriješili, lopta mi je došla opalio sam je i ostalo ste vidjeli.

Tuzlanski.ba: Kako je bilo zarađivati fudbalski hljeb u Rusiji? Njihovi uslovi, navijači, možete li nam napraviti poređenje sa vašim aktuelnim klubom?

Zeba: Neke stvari se ne mogu porediti, poput infrastrukture, mnogo više se ulaže u fudbal, mnogo je plaćenije i gledanije. Što se tiče kvaliteta igračkog kadra, ja sam igrao drugu ligu Rusije, i nije to neka prevelika razlika u kvalitetu igračkom kakav se prikazuje. Tamo si odlično plaćen za fudbal, igraš najbolje što znaš, i ne misliš na druge stvari. Dok je kod nas situacija malo drugačija po tom pitanju.

Tuzlanski.ba: Debitovali ste 2005. godine za reprezentaciju BiH u meču protiv Estonije. Da li ostaje žal za samo pet odigranih mečeva za nacionalni grb?

Zeba: Uvijek se može bolje u životu. Mada, ja sam zadovoljan, jer san svakog igrača je da igra za nacionalnu ekipu. Ja sam debitovao sa 22 godine, možda sam mogao i više napraviti na reprezentativnom, ali i klupskom nivou. Ali ovaj posao je stvarno nepredvidiv i nikad ne znaš šta te u životu čeka. Ali kad sve sagledam, izuzetno sam zadovoljan.

Tuzlanski.ba: Možete li nam napraviti neki osvrt od samog dolaska na Tušanj do danas?

Zeba: To je bilo sasvim neplanirano. Krenuo sam za Osijek da potpišem ugovor. Ali prije granice sa Hrvatskom me nazvao predsjednik Azmir Husić te obavio razgovor sa mnom, i tada sam se okrenuo prema Tuzli, i evo me tu. Ovdje sam odlično primljen, i volio bih da napravimo na kraju dobar rezultat radi grada, navijača, radi nas igrača i radi gospodina Azmira Husića koji ulaže svoj novac u bolje sutra FK Sloboda.

Tuzlanski.ba: Uspješna polusezona iza tuzlanske ekipe. Trenutno dobro stojite na dva fronta, možete li do trofeja bar sa jedne strane?

Zeba: Ne bih ja previše dizao tenzije. Prvi ja volim da budem prvi u bilo čemu da igram. Ali treba ići stepenicu po stepenicu i realno gledati na stvari. Nama do sada ide dobro, sjajno smo vođeni trenerom Musemićem, imamo publiku i dobro igramo. Za nas mislim da bi bio uspjeh Evropu obezbjediti.

Tuzlanski.ba: Pokazatelj ste da igraču godine nisu prepreka, ukoliko ostavi svoj maksimum na terenu, da može da napravi mnogo toga. Koliko ćemo još Zebu gledati na zelenom travnjaku?

Zeba: Sa zdravljem nikad nisam imao problema, to je najbitnije. Dok imam ovaj adrenalin igraću, i tu sam da pomognem mladim igračima. Uglavnom ne mogu reći godina, dvije, pet. Ali definitivno igraću dok me bude ova želja i adrenalin nosili, i naravno zdravlje poslužilo.

Tuzlanski.ba: Da li ste pogledali Vaš pogodak na našem sajtu snimljen dronom?

Zeba: Pogledao sam, i zaista sam oduševljen. Onaj ko igra PlayStation zna o čemu pričam. Kao na igricama izgleda, prosto nevjerovatno, nemam riječi.

Tuzlanski.ba: Ima li Zajko Zeba neki hobi u slobodno vrijeme i za koji klub navijate ako uzmemo u obzir Lige Petice?

Zeba: U slobodno vrijeme volim da igram bilijar, to me opušta i dobro dođe za razonodu i druženje. Što se tiče najdražeg evropskog kluba, uvijek sam nekako simpatisao Milan, mada im trenutno ne ide baš najbolje, ali nadam se da će izaći iz krize. Uvijek sam volio njihovu igru jednostavno. (S.M. A.K. V.Ž. – Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje