Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zatvorene Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Olimpijske igre u Rio de Janeiru, na kojima je u proteklih 15 dana nastupilo više od 11 500 sportaša u 28 sportova, svečanom su zatvorene ceremonijom pred 50 000 gledatelja na stadionu Maracana.

Program je trajao nešto manje od tri sata, a glavna karakteristika svečanosti bilo je slavlje brazilske kulture i brazilskog načina života, ali i s malo melankolije. Vrhunac svečanosti bio je ‘party’ poznatih škola sambe.

“Ipak se rastajemo. Međutim, bila je to proslava prekrasnih dana koje smo proživjeli, proslava brazilske kulture, načina na koji radimo stvari. Zaokružili smo jednu priču, a sada je vrijeme za novi početak”, kazala je kreativna direktorica svečanosti Rosa Magalhaes, prenosi Fena.

Za razliku od svečanosti otvaranja, sportaši nisu bili podijeljeni po zemljama, već su izašli na stadion pomiješani. Ta je praksa uvedena na OI u Melbourneu 1956. i simbolizira ujedinjenje svih sportaša svijeta u jednu naciju.

Atletičar Amel Tuka nosio je bosanskohercegovačku zastavu na svečanosti zatvaranja.

Igre je zatvorenima proglasio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach, a na kraju je olimpijski barjak simbolično predan u ruke gradonačelnice Tokija Yuriko Koike, grada domaćina OI 2020. godine

Najuspješniji na Igrama u Riju bili su Amerikanci sa 46 zlata, 37 srebrnih i 38 bronzanih medalja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,