Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Višestoljetna tradicija “boksa bez rukavica” baština je južnoafričkog plemena Venda (FOTO)

Preuzmite sliku

Pleme Venda u Južnoafričkoj Republici već skoro tri stoljeća krajem godine tradicionalno organizira igre “boks bez rukavica” koje su i ove godine privukle veliku pažnju domaće i svjetske javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija se održava u selu Tshifudi u sjevernoj južnoafričkoj provinciji Liopopo, a lokalni naziv tog takmičenja je “Musangwe”.

Stotine odvažnih i snažnih muškaraca različitih uzrasta se u otvorenoj areni bore na boks turniru bez rukavica i bilo kakve posebne opreme.

Proglašenje pobjednika se vrši tokom lokalnog festivala drugog dana u godini. Pobjednici ne dobijaju nikakve posebne nagrade, ali je riječ o viteškom priznanju hrabrosti i snage koji su tradicionano važan dio afričke kulture.

“Ovaj boks turnir se održava još od 18. stoljeća. Naša zadaća je da čuvamo tradiciju i ponos plemena i kraja”, kazao je za AA prošlogodišnji šampion i aktuelni šef organizacije tradicionalnog turnira Tshilidzi Poison Ndevana.

Ističući da ova vrsta boksa ima svoja pravila, Ndevana pojašnjava da se takmičari sami prijavljuju za učešće na turniru tako što podignu ruku u publici, nakon čega im se dodjeljuje protivnik koji, konstitucijom tijela, približno odgovara.

Dodaje da je kao i u konvencionalnom boksu zabranjeno ugrizanje, grebanje i drugi potezi prema protivniku poput kopanja očiju i udaraca u predjelu prepona.

U publici su bivši borci u svojstvu sudija, koji prate dvoboje i diskvalificiraju svakog takmičara prvi prvom prekršaju pravila.

Ističući kako lokalno stanovništvo uživa u ovoj tradicionalnoj sportsko-zabavnoj manifestaciji, Ndevana tvrdi da će tradicija biti nastavljena i dalje, jer je to svojevrsni dug prema precima. U prilog tome dodaje da je ova vrsta boksa popularna i među dječacima koji su budući borci.

“Takmičenje počinje ujutro kada uz tradicionalne pjesme i ples publika poziva borce u ring. Borbe počinju u podne i traju do zalaska sunca. Trajanje turnira ovisi o broju boraca, ali uvijek je to nekoliko dana. Nemamo nikakve sponzore, ali narod je naša podrška i to nam je dovoljno. Cilj ovog sporta je da se mladi uče kako se poštuje čovjek, pa čak i protivnik”, kazao je Ndevana.

Jedan od gledalaca Rendi Tshishoda je za AA kazao kako roditelji od malena podstiču dječake da se bore kako bi bili izdržljiviji i bolji ljudi, te dodaje da je riječ o važnoj tradiciji koja ne smije i neće izumrijeti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,