Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA se pridružuje ‘totalnoj tišini’ na internetu u znak protesta protiv rasističkih uvreda

Preuzmite sliku

UEFA je u četvrtak objavila da će se od petka do ponedjeljka  na društvenim mrežama pridružiti ‘totalnoj tišini’ koju su pokrenuli engleski nogometni klubovi u znak protesta protiv rasističkih uvreda čije su žrtve nogometaši.

“Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo. Treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža”, kazao je danas predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno. Ne samo za nogomet nego za cijelo društvo”, dodao je Čeferin.

U subotu su engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premier League i druge engleske lige te ženske Super Lige. I to od 14:00 sati u petak do 22.59 sati u ponedjeljak.

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa “zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu”, predstavlja “odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje”. Društvenim mrežama podržavaju i sportaši i brojne druge osobe iz javnog života povezane s nogometom.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rangers i engleski klubovi Birmingham i Swansea. Njihovi nogometaši Yan Dhanda, Ben Cabango i Jamal Lowe nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša vrijeđano na društvenim mrežama. Poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda iz Manchester Uniteda. Kao i Reecea Jamesa iz Chelseaja. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje