Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teroristi “kreirali” El Clasico s najvećim osiguranjem u historiji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalski derbi između Real Madrida i Barcelone, koji se igra u subotu od 18:15 sati, sedam dana nakon terorističkih napada u Parizu, biće utakmica s najvećim osiguranjem u historiji španskog fudbala. Subotnji El Clasico se prema uvedenim mjerama sigurnosti može usporediti jedino s Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Utakmicu će osiguravati oko 2.600 policajaca, zaštitara i drugog osoblja, što je šest puta više od uobičajenog broja prilikom najvećeg španjolskog derbija. U četvrtak kasno popodne održan je u Madridu sastanak vlade, gradskih vlasti, Real Madrida, gradskog prijevoza, zaštitarskih službi i Crvenog križa nakon kojeg je zaključeno da ne postoji stvarna opasnost od terorističkog napada no da su nužne ovakve mjere.

To je zbog izvanrednog trenutka u kojem se nalazimo“, istakla je predstavnica gradske vlasti Concepción Dancausa.

Na stadionu, koji će biti otvoren u 16.15 sati, dva sata uoči početka utakmice, očekuje se 80.000 gledatelja. Na svakim vratima stajat će zaštitar, a ne kao dosad jedan zaštitar na dva ulaza.

  • Real_Barca2
  • Internetska platforma za kupovinu i prodaju karata za različite događaje, Ticketbis, objavila je u četvrtak da je na njihovoj stranici prosječna cijena ulaznice 659 eura. Većinu mjesta davno su zakupili gledatelji s godišnjim ulaznicama. Zbog toga je najviša cijena na Ticketbisu dosegnula iznos od 2698 eura.

    U Madridu je pojačan dolazak stranih turista, a globalni spektakl gledat će oko 500 miliona ljudi u svijetu, kažu na španskoj državnoj televiziji TVE.

  • Bernabeu
  • Prošli petak je u terorističkom napadu u Parizu ubijeno 129 osoba, a potraga za počiniteljima i oružani sukob nastavio se ovu sedmicu.

    To je bio najkrvaviji teroristički napad u Europi nakon bombaških napada u Madridu u martu 2004. godine kada je poginulo 198 osoba, a 1850 ih bilo ranjeno.

    Napad se tada dogodio samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora nakon kojih je vlada desnog centra izgubila vlast i povukla vojsku iz Iraka.

    Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya sada se suočava s novim izborima za tačno mjesec dana, 20. decembra. Vlada u Madridu pozvala je na borbu protiv Islamske države te usko surađuje s francuskim tajnim službama, a njeni vojnici nalaze se u mirovnim misijama širom svijeta.

  • MADRID, SPAIN - APRIL 27: Players from Real Madrid and Barcelona line up prior to the UEFA Champions League Semi Final first leg match between Real Madrid and Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on April 27, 2011 in Madrid, Spain. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
  • Ministar unutaršnjih poslova Jorge Fernández Díaz poručio je da nema konkretne opasnosti u Madridu. “I moj sin će biti na utakmici. Time sam sve rekao“, istakao je.

    U utorak je u Bruxellesu otkazana prijateljska utakmica između Belgije i Španije, a i srijedu u Hannoveru između Njemačke i Holandije. Fernández Díaz je rekao da nema razloga za otkazivanjem susreta u Madridu.

    Barcelona vodi sa 27 bodova, a slijede Real Madrid s 24 i Atlético Madrid s 23 boda. (HINA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje