Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega Rafin uspjeh ima posebnu vrijednost?

Preuzmite sliku

Preko 5 sati čiste teniske zabave, nakon koje je zbilja suvišno bilo što posebno analizirati i objašnjavati. Ali, ovo se mora napisati.

Rafael Nadal je nakon poraza od Đokovića u finalu Roland Garrosa (11.06.2021.) odigrao još dva meča do kraja sezone. Početkom septembra operisao je stopalo. Bila je to operacija poslije koje se nije moglo sa sigurnošću tvrditi hoće li Španac ikad više ozbiljno igrati tenis.

Vezano | Neuništivi Nadal okrenuo 0:2 protiv Medvedeva i osvojio rekordni 21. grand slam

Krajem decembra Rafa izlazi na teren i gubi dva pripremna meča, ali i prilično ohrabrujuće najavljuje nastup na Australian Openu.

Po ko zna koji put ranjen, “nedovoljno spreman” i na pragu 36. godine, nevjerovatni Nadal prošao je sve prepreke u Melbournu, pritom školujući odlične, mlade tenisere, u naponima svojih snaga.

Vezano | Džumhur poručio: “Svako može osvojiti kad nema Novaka…”

I sve to kao da nije bilo dovoljno impresivno, Nadal je uspio pobijediti i najboljeg igrača u ždrijebu, u maratonu od preko 5 sati, usput izgledajući bolje, moćnije i svježije kako meč odmiče. Nadal je, usput rečeno, uspio okrenuti 0-2 u setovima, što je posljednji put napravio prije 15 godina.

Nadal je uspio ostvariti i “Double Career Slam”, odnosno osvojiti sva 4 Grand Slama najmanje dva puta.

I čisto da ne ostane nespomenuto, Rafael Nadal je ovim naslovom postao teniser s najviše osvojenih Grand Slamova, odvojivši se od Federera i Đokovića. I to kako, u kojem trenutku, na kakav način i s kakvim šansama uoči takmičenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,