Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wimbledon popustio pod pritiskom: Rusi i Bjelorusi će ipak nastupati

Preuzmite sliku

Ruskim i bjeloruskim teniserima bit će dozvoljen nastup na Wimbledonu ove godine kao “neutralnim sportašima”, objavili su čelnici trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone.

Učinili su to zbog sankcija koje su im nametnute prošle godine i straha da ih se izbaci iz ATP-a i WTA-a.

“Naša trenutna namjera je prihvatiti prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uslovom da se takmiče kao ‘neutralni’ sportaši i da ispunjavaju odgovarajuće uslove”, objavio je All England Lawn Tennis Club (AELTC) na svojim stranicama.

Prošle godine je zbog ruske agresije na Ukrajinu teniserima iz Rusije i Bjelorusije bio zabranjen nastup na jednom od najpoznatijih svjetskih turnira, premda su imali pravo nastupa na ostalim ATP i WTA turnirima, kao i na ITF Touru, ali bez nacionalnih obilježja.

ATP je zbog toga donio odluku da se bodovi osvojeni na Wimbledonu ne računaju. Ove godine Rusi i Bjelorusi se vraćaju na Wimbledon, pa će se tako računati i bodovi osvojeni na turniru.

“Teniserima će se zabraniti izražavanje potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu u različitim oblicima te će se zabraniti ulazak igračima koji primaju sredstva od ruskih i/ili bjeloruskih država. Uslovi su pažljivo razvijeni kroz konstruktivan dijalog s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodnim tijelima sudionika u tenisu te su usklađeni s objavljenim smjernicama Vlade za sportska tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodaje se.

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt je dodao kako je ovo bila “nevjerojatno teška odluka”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,