Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španac se na nakon tri godine vraća na prvo mjesto ATP liste

Preuzmite sliku

Rafael Nadal će od ponedjeljka nakon tri godine biti najbolji teniser na svijetu.

Zahvaljujući povredama Andyja Murraya, Novaka Đokovića, Stana Wawrinke i Rogera Federera, put do vrha Nadala je bio daleko lakši od očekivanja.

Prošlo je devet godina otkako je Nadal prvi put zasjeo na vrh, gdje je ukupno proveo 141 sedmicu, a posljednji put je prvo mjesto držao 6. juna 2014. godine. Danas mu je 31 godina i na korak je do neočekivanog trećeg povratka na tron. No, ipak smatra da postojeći sistem bodovanja nije najpošteniji.

“Roger ima 35-36 godina, ja 31, Wawrinka 32, a Novak 30. Nemamo više 21, 22 godine. Ranije sam govorio da ovaj raspored ne funkcionira, treba ga promijeniti, moramo imati dvogodišnji sistem bodovanja”, rekao je Nadal uoči prvog meča u Cincinnatiju.

“Treba uvesti dvogodišnji, a ne jednogodišnji sistem bodovanja u kojem nemate vremena za odmor jer morate pobjeđivati kako biste zadržali dobar ranking. To bi zaštitilo igrače kojima trebaju periodi za odmor. Da ste na Federerovom, Novakovom ili Andyjevom mjestu… mi uspijevamo nakon povratka dobiti puno mečeva i možemo nešto postići. Ali općenito, s godinama problemi s povredama ne pomažu. Raspored turnira je isti, samo neki teniseri danas igraju duže, a kako starimo, treba nam više vremena za odmor, i fizički i mentalni”, rekao je Nadal. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,