Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Senzacija: 18-godišnji Hrvat osvojio juniorski Wimbledon, čestitke stižu iz cijelog svijeta

Preuzmite sliku

Uskoro 18-godišnji teniser iz Splita odigrao je savršen meč i ostvario uspjeh karijere.

Prvi put u historiji Hrvatska ima juniorskog osvajača Wimbledona. Tamo gdje su zaustavljeni Ivan Ljubičić (1996.) i Mario Ančić (2000.), svoj komadić povijesti zgrabio je Mili Poljičak. Splićanin je u finalu sa 7-6(2), 7-6(3) pobijedio Amerikanca Michaela Zhenga i na najbolji mogući način okrunio svoju juniorsku karijeru, piše Jutarnji.hr.

Split i Wimbledon, provjerena je to ljubav koja traje desetljećima, a pred momkom s Pojišana koji će u srijedu navršiti 18 godina otvaraju se široki horizonti Toura. Finale je odigrao kao da će u budućnosti biti pretplaćen na velike mečeve: poletan, napucan samopouzdanjem, nakon svakog važnijeg poena spreman animirati gledatelje.

Iako su on i 18-godišnji Zheng statistički bili gotovo izjednačeni (winneri 22-19 u korist Poljička, promašaji 30-30), u tie-breakovima je zadržao hladnu glavu i mirnije živce. Na meč-lopti je potegnuo retern koji Zheng nije uspio vratiti i nakon toga se bacio na travu.

– Od trenutka kad sam zakoračio na teren, osjećaj je bio čudesan. Presretan sam zbog pobjede, ali i zbog činjenice da sam prvi dečko iz Hrvatske koji je ovdje osvojio juniorsku titulu – rekao je Poljičak.

Uz smijeh je dodao “to je sve što mogu reći”, ali onda još malo opisao put do trijumfa.

– Bio sam pun samopouzdanja, nisam uopće osjećao pritisak. Ja sam vam jedan smiren dečko, ne samo na terenu, nego i u životu. Šta god da se desi, desi se, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Danas sam pobijedio i mogu biti jako sretan.

Pulen trenera Joze Dumanića treći je Hrvat koji je podignuo juniorski Grand Slam u muškoj konkurenciji. Marin Čilić to je učinio u Roland Garrosu 2005., a Borna Ćorić na US Openu 2013. godine. U ženskoj konkurenciji, Mirjana Lučić uzela je dvije titule (US Open 1996., Australian Open 1997.), baš kao i Ana Konjuh (Australian Open i US Open 2013.), dok su Jelena Kostanić i Petra Marčinko trijumfirale u Melbourneu 1998., odnosno 2022.

  • Poljičak je na svečanoj dodjeli trofeja prepričao i najteži trenutak tijekom turnira, koji se dogodio prije četvrtfinalnog meča sa Švicarcem Feldbauschom.

    – Imao sam problema sa želucem, otrovao sam se hranom. Nisam čak ni bio siguran hoću li moći igrati, 15 minuta prije početka meča sam još bio kod doktora. Izgubio sam prvi set, ali onda sam dao sve od sebe i fantastično odigrao ostatak meča.

    To je bio trenutak u kojem je Mili shvatio da može otići do kraja.

    – Tokom turnira moraš preživjeti neku poteškoću. To je bio moj dan koji sam preživio i na kraju priče sam pobjednik.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje