Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šef Australian Opena poručio porodici Đoković da budu “jako oprezni”

Preuzmite sliku

Izjava dolazi nakon videa koji je objavljen na YouTube kanalu na kojem se vidi Đokovićev otac Srđan kako pozira u Melburn parku sa osobom koji drži rusku zastavu na kojoj je prikazano lice Vladimira Putina.

Šef Australian Opena Craig Tiley savjetovao je u subotu, 27. januara, porodicu Novaka Đokovića da budu “jako oprezni” s ljudima koji koriste globalnu izloženost turnira kao platformu za svrhe koje mogu biti “ometajuće”, piše Radio Slobodna Evropa.

Izjava dolazi nakon videa koji je objavljen na YouTube kanalu na kojem se vidi Đokovićev otac Srđan kako pozira u Melburn parku sa osobom koji drži rusku zastavu na kojoj je prikazano lice Vladimira Putina.

To je izazvalo reakciju Ukrajine i dovelo do poziva da otac tenisera bude isključen sa turnira. Đokovićev otac je ranije 27. januara objavio izjavu u kojoj je rekao da “želi samo mir” i da “nema namjeru izazvati smetnje”.

Nije prisustvovao polufinalnoj pobjedi svog sina.

Tiley je za Melbourne Age novine rekao da je proveo “dosta vremena razgovarajući sa porodicom Đoković”.

“Moj savjet je da morate biti jako oprezni jer ako je ovo događaj od globalnog značaja, to je platforma”, rekao im je on.

“Kada stotine hiljada ljudi prođe kroz kapiju, jasno je da ćete imati neke ljude koji će doći ovamo s namjerom da ometaju i nemojte se naći usred toga.”

“I oni to potpuno razumiju”, rekao je šef Australian Opena. “Porodica je bila jako dobra. Bili su uznemireni što se to tako shvatilo. To nije bila namjera.”

Rekao je i da Đokovićev otac posebno ne podržava rat i da su veoma fokusirani na podršku miru.

Novak Đoković je rekao je ranije da je fotografija “pogrešno protumačena”.

Rekao je da je njegov otac pozdravljao navijače ispred Rod Laver Arene nakon svakog meča i da je bio “zloupotrebljen.”

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu prošle godine, ruski i bjeloruski igrači takmiče se pod neutralnom bijelom zastavom kao nezavisni kao što je slučaj i na Australian Openu.

Ruske i bjeloruske zastave zabranjene su u Melburn parku tokom Australian Opena nakon ranije žalbe ukrajinskog ambasadora u Australiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje