Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruska teniserka ne može igrati na Australian Openu iako je vakcinisana

Preuzmite sliku

Ruska teniserka Natalija Vihljanceva neće nastupiti na predstojećem Australian Openu jer tamošnje vlasti ne priznaju vakcinu Sputnik.

Kako je istaknula u objavi na društvenim mrežama, Sputnik nije verifikovan u Australiji i morala se povući s prvog Grand Slam turnira sezone.

“Nažalost, neću učestvovati ove godine na Australian Openu. Zaista sam zadovoljna nivoom tenisa koji sam prikazala na posljednjih nekoliko turnira i željela bih da igram u Australiji, ali tamo Sputnik nije priznat. Sretno svim učesnicima i timu organizatora, uvijek prirede nevjerovatne događaje”, napisala je 24-godišnja Ruskinja.

Australian Open počinje 17. januara u Melbournu, a još uvijek nije poznato da li će na njemu igrati Novak Đoković. Direktor Australian Opena Craig Tiley potvrdio je da nevakcinisani teniseri i teniserke neće moći nastupiti na predstojećem turniru u Melbourneu, te je zbog toga upitan nastup Đokovića, za kojeg se dugo špekuliše da li se vakcinisao.

U međuvremenu, tiražni dnevni list Herald Sun iz Melbourna prenio je da će Novak najvjerovatnije iskoristiti rupu u zakonu i da u tome navodno ima podršku organizatora prvog Grand Slama.

Naime, zdravstveno izuzeće od vakcinacije je drugi način na koji može da se uđe u Australiju bez karantina, a kako piše Herald Sun, Đoković ima osnova da se prijavi za izuzeće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje