Na današnji dan počela je igra na prvom zvaničnom turniru u tenisu na travi.

Prvi Wimbeldon: Historijski prvaci i počeci teniskog spektakla
Foto: Onthisday | Prvi Grand Slam

Bilo je to takmičenje džentlmenskih samaca na prvenstvu koje je organizovao All England Croquet and Lawn Tennis Club u Wimbledonu, u zapadnom Londonu. Ovo je kasnije priznato kao prvi Grand Slam turnir ili “Major”. 

Prvi turnir, na kojem su nastupila 22 igrača u pojedinačnoj konkurenciji, bio je održan 1877. Prvi šampion Wimbledona za muškarce bio je Londončanin Spencer Gore, star 27 godina. 

Na prvom turniru nastupila su 22 igrača a ulaz na turniru koštao je jedan šiling ili 60 centi. Ono što je bilo interesantno jeste i da su takmičari morali platiti ulaz na turnir. 

Počeci tenisa su izgubljeni u magli vremena, ali postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da su igru ​​izmislili francuski monasi u 11. ili 12. stoljeću koji su je podučavali bogatim aristokratama. U svojim dvorištima izgradili su teniske terene.

Kao i sama igra, sistem bodovanja bi također mogao biti francuskog porijekla, koji seže u vrijeme kada su se brojila sata koristila za snimanje rezultata. Svaki igrač bi počinjao sa 12, a zatim bi nakon postizanja prešao na 15 poena. Još jedan pobjednički udarac bi ih premjestio na polovicu (30), a treći na 45. Prvi igrač koji pomjeri kazaljku na satu na 12 bi pobijedio u meču. 

Tokom godina bilo je nezaboravnih utakmica, nezaboravnih igrača, ali i nezaboravnih citata, kao što su ovi: 

“Ne možete se smatrati dobrim teniserom ako ne osvojite Wimbledon. To je tako", izjavio je Mats Wilander.

“Djevojke nikada nisu bile važne. Imao sam devojku ili dvije i mnogo sam ih volio, ali to nije bila ljubav, jer moja prva ljubav je bio tenis", rekao je Boris Beker.

„Ko god je rekao: 'Nije važno da li ste pobijedili ili izgubili, vjerovatno je izgubio", kazala je Martina Navratilova.

“Tenis koristi jezik života. Prednost, usluga, greška, pauza, ljubav: osnovni elementi tenisa su oni svakodnevnog postojanja, jer svaki meč je život u malom.” – Andre Agassi.

1877. godine održan je prvi turnir koji je bio samo u muškoj konkurenciji. Sedam godina nakon toga uvedena je i ženska konkurencija. Najpoznatiji teniseri Wimbeldona vremenom bili su Novak Đoković, Roger Federer, Andy Murray, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Boris Becker i brojni drugi. 

Na terenima All England Cluba ukupno postoji 19 travnatih igrališta, a također postoje dva zemljana. Ovaj turnir smatra se najstarijim na svijetu.