Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto Rafael Nadal osvaja Roland Garros

Preuzmite sliku

Španac se poslije višemjesečnog mučenja sa formom vratio proteklog mjeseca u centar pažnje osvojivši turnire u Monte Carlu i Barceloni.

Iako je devetostruki šampion Roland Garsosa, trenutno je prvi favorit najbolji teniser svijeta Novak Đoković, ali Forbes ipak prednost daje Špancu.

Forbes  izdvaja pet razloga zbog kojih će Nadal slaviti i u Parizu od 18. maja do 8. juna:

1. Napada – Iako uglavnom slama rivale dugom razmjenom udaraca, Nadal je u stvari kralj kratkih razmjena. Monte Carlo je osvojio oslonivši se na dominatne serije do devet udaraca, tako je odigrao 90% poena.

2. Guši protivnike – On jednostavno ne dozvoljava rivalu da pronađe način da završi poen winnerom. Zbog toga je aktuelni šampion RG Stanislas Wawrinka slomio reket u Monte Carlu.

3. Samopouzdanje – Tenis je mentalna igra, a nema boljeg stimulansa samopouzdanja od pobjeda. Od poraza u polufinalu Indian Wellsa, Nadal je napravio seriju pobjeda 10-0 na šljaci u Evropi, osvojio dva Monte Carlo i Barcelonu u istoj godini prvi put od 2012. i ubrzano se približava najboljoj formi. Savladao je neke od igrača koji su u najboljojh formi ove sezone, uključujući Andya Murraya, Fabia Fogninia, Dominika Thima.

4. Povratak forehanda– Kada radi kako treba, Nadalom forehand je smrtonosna kombinacija brzine i spina koji odmah tjera protivnika da napravi korak unazad. To je ključni faktor njegove igre jer želi da diktira tempo igre. Tokom očajne 2015. taj udarac ga je napustio, ali se vraća. Prema analizama, njegov forehand ima prosječno 3.288 okreta u minuti, oko 500 više od rivala.

5. Đoković nije u formi – Jedini igrač koga bi Nadal trebalo da se plaši još uvijek nije pronašao pravi ritam ovog proljeća na šljaci. U Monte Carlu ga je uništio 55. teniser svijeta, koji nikad nije dobio igrača iz Top 10. Mnogo toga će zavisiti od naredne dvije sedmice, ukoliko Nadal dobije Đokovića u Rimu ili Madridu, i plasman na prva četiri mjesta na ATP listi kako bi ga izbjegao prije polufinala, moglo bi sve da promijeni. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje