Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pad genija: Prodao meč za 900 dolara i ostao bez karijere

Preuzmite sliku

Sa 20 godina ovaj teniser bio je velika nada, no umjesto nagrada i rezultata danas trenira djecu i živi daleko od medija

Bio je jedan od mladih nada tenisa, Karim Hossam, i dobio je priliku igrati na najvećim turnirima, sa najuspješnijim igračima. No umjesto toga postao je dio kriminalnog svijeta u bijelom sportu, skrivenog lanca namještanja mečeva.

2017. godine u hotelskoj sobi u Tunisu tada 24-godišnjaka o njegovoj umiješanosti u namještanja mečeva ispitivali su detektivi iz Tennis Integrity Unit. U seriji intervjua tokom šest mjeseci otkrio je kako je postao dio jednog do najvećih lanaca namještanja mečeva.

Sa svojih 20 godina ovaj egipatski teniser bio je velika nada sjevernoafričkog tenisa. Četiri je puta zaredom osvojio International Tennis Federation Futures, turnir koji se igra u Sharm el-Sheikhu, i koji je po svom glamuru, nagradnom fondu i publici koju privlači sličan Wimbledonu i Roland Garrosu.

Igra se u malom klubu u blizini trgovačkog centra s nagradnim fondom od 15.000 dolara.  Kao jedan od najboljih juniora na svijetu počeo je igrati na velikim ATP turnirima.

Igrao je na Australian Openu i na French Openu, a ITF Sharmu bio je jedan od onih na kojma niže rangirani igrači pokušavaju doći do neke zarade, piše BBC. Dok se pripremao za meč pristupio mu je igrač kojeg nije poznavao dobro.

“Želiš li izgubiti meč i zaraditi 1000 dolara?”, pitao ga je.  Taj ga je igrač kontaktirao već ranije na Qatar Openu i pitao ga želi li izgubiti prvi set za isti taj iznos. Tada je trebao igrati sa jednim od ponajboljih igrača svijeta Richardom Gasquetom, koji je tad bio na 9. mjestu na listi, nešto više od 300 mjesta iznad Hossama.

“Igram protiv Gasqueta, nisam ovdje kako bi prodao meč”, rekao mu je tada.  No u Sharm el-Sheikhu bilo je drugačije. Odlučio je to napraviti.

“Želio sam pokušati jer nikada nisam. Mislio sam da laže, nisam znao da to klađenje postoji”, rekao je istražiteljima.  To nije bila laž, a nakon što je izgubio meč Hossam je otišao po novac.

Kladioničari koji stoje iza takvih načina ‘poslovanja’ zarađuju puno više od tih 1000 dolara, a na jedan meč stavljaju i različite oklade.

“U sportu poput tenisa tako možete zaraditi pošteni iznos. Govorimo o iznosima koji se vrte na oko pola miliona eura”, rekao je Fred Lord, direktor antikorupcijske organizacije u International Centre of Sport Security.

No tada mladi Karim Hossam nije znao kako je zapravo svoju karijeru prodao za 1000 dolara, s obzirom da mu je kazna za ovaj prekršaj doživotna zabrana igranja tenisa.

Tu tajnu nije mogao zadržati za sebe, rekao je svom ocu, koji je već do tada uložio popriličan iznos u razvoj njegove karijere. Istražiteljima je rekao da je otac bio jako ljut na njega kada je to čuo i govorio mu kako uništava svoj život.  Nakon ovog prvog prekršaja, Hossam se neko vrijeme time više nije bavio.

Mislio je da bi mu veće količine novca mogle pomoći da napreduje u karijeri. “Želio sam igrati na velikim turnirima, kao i što sam htio ići u američke kampove, za šta mi je opet trebalo novaca”, rekao je.

I tako je nastavio gubiti i zarađivati, nekada je bilo riječ o cijelom meču, a nekada samo o setu, ovisno o tome što su željeli kladioničari. Također počeo je biti i posrednik između drugih igrača i kladioničara.  Sljedeće četiri godine proveo je sudjelujući u namještanju niza mečeva u Egiptu, Tunisu i Nigeriji, zarađujući od 200 do 1000 dolara po meču.

Niz povjerljivih dokumenata do kojih su došli novinari BBC-a pokazali su kako je mečeve namještao komunicirajući putem Facebooka sa nizom afričkih igrača. Tako je u maju 2016. godine kontaktirao jednog s ponudom da izgubi prvi set, a zatim dobije meč.

“Dobit ćeš 2500 dolara”, tako mu je rekao.

Nakon što dobije potvrdu od igrača, jako mu je važno da razumije tačno šta se od njega traži.

“Rezultat nije važan, trebam samo izgubiti prvi set?”, pitao ga je.

“Najvažnije je da izgubiš set i zatim pobijediš”, odgovorio mu je.

“Nadam se da je to ok, jer mi treba novac”, napisao mu je.  No njihov plan nije proveden do kraja.

U drugim slučajevima stvari su išle puno lakše.  U avgustu 2016. godine poslao je poruku drugom igraču u ranim jutarnjim satima.

“Jedan set za 3000 dolara”, napisao je.

“Koliko da izgubim?”, pitao ga je igrač.

“3000 dolara za poraz, moj prijatelju”, rekao mu je.

U ovom slučaj igrač je stvarno i izgubio. Po dokumentima u koje je BBC dobio uvid, u ovaj slučaj upleteno je više od 20 igrača, većinom iz Sjeverne Afrike, i to za direktno namještanje ili neprijavljivanje nakon što su im pristupili drugi igrači.

Naime, igrač kojem se neko javi s tom nakanom mora prijaviti pokušaj inače će i sam biti kažnjen dugotrajnom zabranom igranja.  U junu 2017. godine dužnosnici su konačno došli i do njega. U prvom razgovoru s njima ispričao im je kako su ga privukli u taj svijet.

“Nisam si više mogao priuštiti igranje, moj je otac plaćao za mene i mog brata, a ja nisam imao nikakvih prihoda”, stoji u transkriptima njegovih izjava.  Nakon razgovora s njima poslao je poruku svom mlađem bratu, Youssefu, koji se također bavi tenisom.

“Uhvatili su me u sobi, bio sam totalno glup i nisam obrisao neke stvari”. Svom je bratu rekao kako se nada da će sarađujući sa istražiteljima izbjeći ozbiljnije sankcije.

“Govorim im da želim sarađivati s njima. Bilo bi sjajno ako će to biti moguće.

Putovat ću i plaćat će mi da uhvatim sve koji se bave namještanjem mečeva”.

No to baš i nije tako ispalo. Nekoliko dana nakon razgovora sa istražiteljima zabranjeno mu je profesionalno bavljenje tenisom. Tog istog dana poslao je poruku kolegi igraču i napisao kako “će se sada kladiti još i više”.

U svom posljednjem intervjuu na početku 2018. godine rekao je da trenira djecu. Istražitelji su ga pitali hoće li svjedočiti protiv igrača koji ga je uveo u taj svijet.

Vjerovali su da je na taj način kako je pristupio njemu pristupio i drugim igračima i da je opasnost zbog uticaja kojeg ima na mlade igrače.  Karim se pak nadao da će zbog priznanja koje im je dao i niza informacija koje je otkrio imati neku korist.

“Dao sam im dosta informacija. Zapravo nisam o ničemu lagao, i otvoreno sam odgovarao na sva njihova pitanja. No ta doživotna zabrana igranja tenisa kojim sam se do tada bavio 17 godina, je strašna. Bio sam prisiljen napraviti tako nešto, po svim tim okolnostima. I ne vidim nikakvu korist za sebe. Iskreno nemam više nikakvih dokaza i nikakvih razgovora”, rekao je.

U avgustu 2018. godine imao je dugačak razgovor sa igračem kojem je ponudio 3500 dolara kako bi izgubio set sa određenim rezultatom. Na kraju je ta priča izašla van pa je kockar odustao. Karim Hossam je pretpostavio da je jedan igrač progovorio.

“Moj prijatelju trebamo muškarce a ne djecu”, rekao mu je.

BBC je kontaktirao Hossama no nije im odgovorio na upite.  Dokumenti su tako otkrili jedan od najvećih lanaca namještanja mečeva u svijetu tenisa ikad, u kojem je optuženo više od 20 igrača. Početkom godine španska policija uhapsila je 15 ljudi zbog takvih postupaka i kažu kako je uključeno 28 igrača i povezano sa armenskim lancem.

Pokazali su dokumenti kako je jedan od Karimovih kontakata bio Armenac, i kako su oni bili uključeni u slučaj kojeg je otkrila belgijska policija u junu 2018. godine.  Većina igrača u tom slučaju nije bila sankcionisana, a onaj igrač koji je prvi pristupio Karimu, onaj protiv kojeg su istražitelji željeli da svjedoči, i dalje se profesionalno bavi tenisom.

Dokumenti koji je vidio BBC poslani su i na adresu Tennis Integrity Unit, a zviždač koji je kontaktirao BBC je jako važan u slučaju.

“Oni su neučinkoviti i spori. Dobili su dokaze protiv nekoga a istraga je završila dvije godine kasnije. Jedan mi je igrač rekao kako će dobiti doživotnu zabranu igranja ali i da će otići sa ‘praskom’ na posljednjim turnirima na kojima će nastupati.

Zašto tim igračima dati priliku za tako nešto?”, rekao je.  Tennis Integrity Unit u protekle dvije godine uspješno je procesuirala 44 ljudi, od kojih je 16 dobilo doživotnu zabranu igranja. Kažu kako je važan dio njihovog rada borba protiv korupcije u sportu.

Međunarodna teniska federacija ipak naglašava kako je još “puno posla pred njima”.

“Predani smo zaštiti integriteta našeg sporta i poduzimamo određene mjere koje su nam potrebne za takav rad”, naglašavaju. (Express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje