Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je ministar porijeklom s Balkana koji odlučuje o Novakovoj deportaciji

Preuzmite sliku

Iako je najbolji teniser na svetu, Novak Đoković, pobjedio državu Australiju na sudu, njemu i dalje prijeti opasnost od deportacije. Zaustupnik australijskih vlasti Christopher Tren tvrdi da nije još sve gotovo i da ministar za imigracije Alex Hawke, uprkos odluci suda, ima moć da deportuje Novaka iz njihove zemlje.

Novak Đoković pobjedio je Vladu Australije na sudu i odluka od ukidanju vize je poništena, a sudija je naredio njegovo momentalno puštanje.

Nakon pet dana boravka u hotelu za migrante, gdje je bio smješten do donošenja odluke, Đoković će konačno moći da izađe na slobodu.

Novakovi advokati su argumentovano predstavili slučaj odbrane i iznijeli su potrebnu dokumentaciju o medicinskom izuzeću. Anthony Kelly je presudio u Novakovu korist i Đoković sada može da igra na Australijan openu, piše Nova.rs.

Međutim, i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracionu politiku Alex Hawke iskoristi diskreciono pravo i deportuje Đokovića, što će uskoro biti poznato.

Ko je Alex Hawke?

Aleksandar Alex Hawke, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007., kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007., kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hawke je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. Godine.

U maju 2019., imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020., postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Vodi porijeklo sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao dio migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svjetskog rata. Njegova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navodi se u biografiji.

Pohađao je gimnaziju, a zatim srednju školu Camberland. Hawke je zatim studirao na Univerzitetu u Sidneyu, gdje diplomirao umjetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gdje je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

Podžavao izbacivanje gay učenika iz vjerskih škola

U australijskoj javnosti Hawke se pamti i po svojim kontroverznim stavovima. Tako je 2018. godine, aktuelni australijski ministar za imigracije i multikulturalna pitanja, izjavio da snažno podržava pravila na osnovu koji se omogućava vjerskim školama da izbacuju učenike koji su homoseksualci, biseksualni ili transrodni.

  • On je rekao da su zbog toga, “vjernici napadnuti u Australiji”.

    “Mislim da nije kontroverzno u Australiji to što ljudi očekuju da vjerske škole podučavaju praktikovanje njihove vjere i njihove religije. Uglavnom govorimo o primarnom sistemu i veoma mladim ljudima koji su ispod uzrasta na kom bi mogla da shvate ove stvari. Riječ je o namještenoj temi koju ljevica pokreće kako bi pokušala da ugrozi vjersku slobodu“, tvrdio je on.

    Hawke je svojevremeno optužio i prvu muslimanku članicu australijskog parlamenta, Egipćanku En Ali da pokušava da nametne “kako je njena različitost mnogo bolja od različitosti drugih ljudi”.

    Kad ga je tamošnja javnost kritikovala za rasističke stavove, on je rekao da Laburistička partija, kojoj pripada En Ali, Hok je odgovorio da su laburisti “glumili bijes, lažmo tvrdeći da je riječ o rasizmu kako bi ugasili debatu”. On je poručivao da su njegovi politički protivnici “fiksirani na politiku identiteta”.

  • Od odluke Alex Hawke zavisi da li će Novak krenuti po 21. titulu na Australian openu

    Pobjedu Novaka Đokovića na sudu, kao što je napomenuto, mogao da poništi upravo Alex Hawke. Od odluke ministra za migraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, zavisiće i eventualno učešće najboljeg tenisera u historiji na prvom grand slamu u sezoni, koji je osvajao 9. puta.

    Nakon što je savladana birokratija, na putu ka hstorijskoj, desetoj tituli na „Ozi openu“ i ukpuno 21. najvećeg trofeja u bijelom sportu, Novaku sada stoji samo politika.

    Nema sumnje da će, u slučaju učešća na turniru u Melbournu, kako su to već lijepo opisali, Đoković biti veoma motivisan da će njegovi protivnici biti u velikom problemu kad se svjetski broj jedan pojavi s druge strane mreže.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje