Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen razgovor Đokovića i granične policije: Nisam vakcinisan, imao sam koronu

Preuzmite sliku

Nakon što je australski sud odobrio Novaku Đokoviću pravo na vizu, otkriven je dio transkripta razgovora koji je vodio srbijanski teniser s graničnom policijom.

Đoković je tom prilikom rekao kako nije vakcinisan protiv koronavirusa, što je status koji do sada nije bio tačno poznat.

Granični policajac: Koji su vaši razlozi da danas putujete u Australiju?

Đoković: Profesionalni sam teniser i glavni razlog mog dolaska u Autraliju je učešće na Australian Openu u Melbourneu.

Granični policajac: Sada pitanje u vezi s vašom vakcinacijom – da li ste vakcinisani?

Đoković: Nisam vakcinisan.

Granični policajac: Za koronavirus? Niste vakcinisani?

Đoković: Nisam vakcinisan.

Granični policajac: Hvala. Da li ste ikada imali koronavirus?

Đoković: Da.

Granični policajac: Pa, kada je to bilo?

Đoković: Imao sam koronavirus dva puta, u junu 2020. godine i nedavno. Bio sam pozitivan na PCR testu 16. decembra.

Podsjetimo, Đoković je u srijedu stigao u Australiju s tvrdnjom da ima ljekarsko izuzeće o vakcinaciji, što je nužno za nastup na Australian Openu. Nakon zadržavanja na aerodromu odveden je u imigracijski hotel u kojem se nalazio otkako mu je u četvrtak oduzeta viza. Đoković je odluku o oduzimanju vize osporavao pred sudom kojim je predsjedavao sudija Anthony Kelly i koji je dozvolio da se Đoković odvede na javnosti nepoznatu lokaciju dok traje suđenje. Nju su predložili njegovi advokati, koji i tvrde da se Đoković 16. decembra zarazio koronavirusom te da po dolasku u Australiju nije imao nikakve simptome zaraze.

Međutim, australske vlasti navode da nije ispravno tvrditi da je ranija zaraza uvjet za izuzeće za ulazak u zemlju, već razlog da se vakcinacija odgodi za šest mjeseci. Advokati australske vlade zatražili su od sudije da odbije Đokovićev prigovor i da se na njegov teret stavi plaćanje troškova. Sudija je odlučio da Đoković ima pravo na vizu i da u sljedećih 30 minuta mora biti pušten iz imigracijskog hotela. Ipak, ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews spremna je svojom odlukom ponovno ukinuti Đokovićevu vizu. Naime, australske vlasti insistiraju na tome da ih ništa ne sprečava da Đokovića ponovno privedu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje