Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njihovo rivalstvo obilježilo je tenisku eru: Večeras u 21 sat Đoković i Nadal za polufinale Roland Garrosa

Preuzmite sliku

Meč s Đokovićem bi mogao biti moj posljednji na Roland Garrosu, a volio bih da se igra po danu. Prošao sam kroz puno komplikacija sa stopalom, rekao je Nadal uoči novog klasika

Na pariškoj prašini, po 59. put, ponajveći teniseri u historiji u novom teniskom klasiku. Nažalost, možda i po posljednji put na Roland Garrosu.

Večeras oko 21 sat oči brojnih zaljubljenika u tenis bit će uprte na Phillipe Chatrier gdje Novak Đoković i Rafael Nadal igraju četvrtfinale Roland Garrosa.

Nakon što je propustio Australian Open i američki dio turneje, Novak je u takmičarski ritam došao tek početkom zemljane sezone. Patio se, lovio formu, a potom ju napokon i uhvatio u Madridu gdje je izgubio od Alcaraza u polufinalu. U Rimu je osvojio prvi turnir ove godine i dao do znanja da je to stari Nole. Na Roland Garrosu dobili smo i dokaz. Na putu do četvrtfinala deklasirao je sve redom bez izgubljenog seta i izborio novi teniski klasik.

  • S druge strane, Nadal se strašno muči još od Australian Opena gdje je došao do svog 21. Grand Slam naslova. Na putu do četvrtfinala najveće probleme stvorio mu je Felix Augier-Aliassime kojeg je svladao 3-2 u setovima nakon više od četiri sata igre. I to je itekako ostavilo traga na njegovom već izraubanom tijelu. Ima hroničnu bolest stopala koja mu stvara velike probleme. Svaki dan se bori s bolovima, prima injekcije kako bi mogao normalno igrati, no pitanje je do kada će moći tako. I upravo zato je uoči meča protiv Đokovića najavio kako bi mu to danas mogao  biti posljednji meč na Roland Garrosu gdje je postao legenda.

  • – Znam kakva je moja situacija i prihvatio sam je. Ne mogu se žaliti, jer igram četvrtfinale Roland Garrosa. Prije dvije sedmice nisam bio siguran da ću uopće moći igrati. Uživam u činjenici da sam tu, svaki meč možda je moj posljednji na Roland Garrosu. Prolazim kroz težak proces. Ne znam šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti, pa zato pokušavam uživati koliko mogu. Igram protiv najboljeg na svijetu i jedino što želim je dati sve od sebe – rekao je Nadal.

    Zatražio je od organizatora da se meč protiv Đokovića igra tokom dana, ali nisu mu uslišili želju. Termin je u 21 sat.

    – Meč s Đokovićem bi mogao biti moj posljednji na Roland Garrosu, a volio bih da se igra po danu. Prošao sam kroz puno komplikacija sa stopalom i znam da mi svaki meč može biti posljednji u karijeri. Pokušavam nastaviti živjeti san igranja tenisa, pa šta god bude – rekao je Nadal.

  • Bit će ovo rekordni 59. meč između dvojice velikana. Đoković je slavio 30 puta, ali od toga samo dvaput na Roland Garrosu iz osam pokušaja. Nadal je pobijedio 28 puta. Prvi put na pariškoj zemlji susreli su se u četvrtfinalu 2006. godine, a jedan od mečeva koji su ušli u historiju je onaj iz 2013. godine. Nakon četiri i pol sata udaranja loptice po vreloj zemlji, Nadal je pobijedio 3-2 u setovima i prošao u finale gdje je na kraju došao do novog naslova. Triput su igrali u finalu i svaki put je Španac slavio.

    Nadal je legenda Roland Garrosa i neprikosnoveni vladar. Od 21 Grand Slam naslova, čak 13 ih je osvojio u Parizu. Čudesno. Đoković je dvaput bio najbolji u Parizu, nikad nije igrao finale protiv Rafe, ali morao ga je srušiti na putu do finala i naslova. I 2016. godine i prošle godine pobijedio ga je u polufinalu. I ovaj put će morati ako želi do svog trećeg Roland Garrosa i ukupno 21 GS-a čime bi se izjednačio sa Špancem na vječnoj listi.

  • Obzirom na sve okolnosti, Novak je favorit u večerašnjem dvoboju. Koeficijent je 1.44, dok je na Rafu 2.50.

    Prijenos meča bit će na Eurosportu od 21 sat.

    Čeka nas novi teniski klasik i dvoboj između jednih od najvećih u historiji. Njihovo rivalstvo obilježilo je jednu veliku tenisku eru, ali danas bi mogli zaigrati po posljednji put. Nepotrebno je trošiti riječi na ove velikane i onome šta su napravili u karijeru. O njima je toliko hvalospjeva i epiteta skladano. Samo je potrebno udobno se smjestiti u 21 sat i uživati u još jednom spektaklu. Možda i za kraj jednog velikog rivalstva. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje