Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nefisa Berberović želi među Top 200 najboljih teniserki svijeta

Preuzmite sliku

U novu sezonu Nefisa Berberović odlučila je ući nešto kasnije nego ranijih godina a razlog je sto bolja priprema pred povratak na WTA Tour.

Od posljednjeg meča bh. teniserke iz Tuzle u francuskom Limozu prošlo je više od mjesec i po dana a od početka januara marljivo je trenirala u Tuzli te Teniskoj akademiji u italijanskoj Ravenni.

Pred njen prvi nastup u ovoj sezoni razgovarali smo o pripremnom periodu te očekivanjima u godini pred nama

Od turnira u Limozu, sredinom decembra, Nefise nema kako na WTA tako ni na ITF turnirima, zašto?

“Nakon odigranog WTA125 turnira u Limozu bilo je vrijeme za odmor od naporne seone. Odmor uvijek koristim da se fizički i mentalno opustim uz svoju porodicu i bliske prijatelje. Nakon odmora uslijedile su pripreme. Prvi dio za sezonu 2023. sam napravila u Tuzli, s dugogodišnjim trenerom za fizičku pripremu, prof. Jasminom Zahirovićem. Od polovine januara nastavak priprema se odvijao u Ravenni sa trenerima Giovanni Marra i Patricio Remondegui.”

Koliko ste zadovoljni urađenim u pripremnom periodu? Na čemu se posebno radilo na pripremama u Ravenni?

“U skladu sa postavljenim ciljevima napravljen je plan, i moram reći da smo vrijeme za pripreme iskoristili vrlo dobro. Cijeli tim je dobro radio uz dobro raspoloženje. Kao kod svih vrhunski igrača svaki dan je ispunjen izazovima, savladavanju lekcija za taj dan koje moraju biti odrađene. Veliki broj loptica, ponavljanih situacija, konstantnost, a naravno i uživanje u igri.”

U protekloj sezoni Vas je dijelilo samo jedno mjesto u rezervama za nastup u kvalifikacijama Wimbledona te jos nekih Grand Slam turnira, a bili ste i nadomak Top 200. Koji su ciljevi u godini pred nama?

“Nova sezona je nova prilika za ostvarenje postavljenih ciljeva. Prošle godine je dosta planiranih turnira bilo otkazano usljed povreda na početku godine sto je uticalo i na postavljene ciljeve. Ove godine će svakako ciljevi i motivacija biti da ostvarim ulazak u kvalifikacije u preostala tri Grand Slam turnira. U ostatku turnirskog kalendara plan je odigrati i vise WTA turnira. Uz dobro fizičko stanje i dobre rezultate cilj je napraviti ulazak u Top 200 najboljih teniserki svijeta.”

Da li je poznat raspored turnira u narednih mjesec-dva?

“Prije dva dana sam stigla u Dominikansku Republiku, u Santo Domingo, glavni grad ove drzave gdje ću igrati dvije vezane sedmice ITF turnire nagradnog fonda od 25.000 dolara. Nakon toga u odnosu na stanje ćemo odlučiti koje turnire igrati. Za sada su u kalendaru Kolumbija ili Evropa početkom marta.”

Prvi nastup Nefise u novoj sezoni u dalekom Santo Domingu očekuje se u utorak ili srijedu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje