Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći skandal namještanja u historiji: Teniseri prodavali mečeve za 2.000 eura

Preuzmite sliku

Svijet tenisa potresa još jedan skandal. Ovog puta za namještanje mečeva.

Francuski list „Equipe“ je ocijenio ovaj skandal kao najveći u historiji.

Nadležna tijela u ovom trenutku istražuju 376 mečeva koji su odigrani od februara 2014. godine do juna 2018. godine, a 181 teniser je bio uključen u ovu shemu, prenosi Nova.rs.

Glavni čovjek ove operacije bio je Grigor Sargsyan koji je poznatiji kao „Master“. On je kontroverzni tip povezan sa jermenskom mafijom.

Optužen je da je podmićivao tenisere i namještao mečeve. Većinom se radilo o igračima koji se nalaze ispod 200. mjesta na ATP listi, odnosno oni koji u teoriji zarađuju malo i može da ih nagovori da namjeste meč za novčanu nadoknadu.

Jermen je odlsužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhapšen pod ovim optužbama, a bio je prisutan na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji.

Mick Lescure i Jules Okala su teniseri za koje je potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, a suspendovani su od decembra.

Poznate su i tarife za namještanja. Osumnjičeni su da su dobijali po 400 eura za izgubljeni gem, za izgubljen meč dublova u dva seta su dobijali po 2.000 eura, a najveća cijena je bila oko 3.000.

Navodno je kroz račune prošlo oko osam miliona eura za dvije godine ove akcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje