Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oprostio se legendarni Hewitt (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Legendarni Lleyton Hewitt završio je izuzetnu karijeru koja je trajala 18 godina godina porazom u drugom kolu Australian Opena.

Hewitt je karijeru završio na svom omiljenom turniru pošto je izgubio od Davida Ferrera, rezultatom 6:2, 6:4, 6:4, poslije više od dva sata borbe.

Čovjek koji je vrhunac karijere imao početkom vijeka, poznat je po tome da je veliki borac, a tokom karijere nas je ’počastio’ nekoliko fenomenalnih mečeva i preokreta.

Najviše je volio da igra pred domaćom publikom koja ga je podržavala, posebno na Rod Laver Areni.

Nikada nije teško izaći ovdje takmičiti se. Imao sam sreće da to radim tokom 20 godina i počastvovan sam zbog toga“, rekao je Hewitt posle meča, dodavši da je emotivan, ali da neće pokazivati.

Teniser koji je imao možda i najbolji lob u historiji ’bijelog sporta’ osvojio je tokom karijere 30 titula, među kojima su i dva Grand Slama – US Open 2001. i Wimbledon godinu dana kasnije.

U meču protiv Ferrera ušao je kao autsajder – konstantno je bio u zaostatku, ali nije bio bez šansi. Na kraju su se dvojica velikana dogovorila da u svlačionici zamjene dresove, kao što su to učinili prije sedam godina.

On je moj idol, bilo je izuzetno teško. Nevjerovatan je igrač. Znao sam da će ovaj meč biti specijalan za mene. To posljednje loptice je bio nevjerovatan. Ovo je njegov dan, a ne moj“, rekao je Ferrer poslije meča teško zadržavajući suze.

Moram da vam kažem da nisam imao idole, ali je Leyton jedan od rijetkih ljudi na koje sam se ugledao. Prije više od sedam godina razmijenili smo majice poslije meča i još je kod mene. Imam muzej kod kuće i jedna njegova majica je tamo“.

U historiju je otišla još jedna legenda i, prema rečima mnogih, legendarni ’Rasti’ najbolji je australijski igrač svih vremena.

„Želim svima da se zahvalim. Posljednja godina je bila teška jer su me svi pitali kako se osjećam i ovo je savršeno mjesto da završim karijeru. Publika je bila fantastična, konstantno sam se ‘ježio’ kada sam igrao ispred vas. Imao sam mnogo uspjeha na ovom terenu i zahvalan sam što se ovdje završava. Nikada ništa nisam ostavio u svlačionici i na to sam ponosan. Uvijek sam davao 100%“.” dodao je Hewitt na oproštaju i u društvu troje djece se zahvalio supruzi Bec i cjelokupnom timu.

Nije imao sreće da pred svojim navijačima podigne pehar Australian Opena jer ga je 2005. godine u finalu sprečio Marat Safin. Uprkos porazu, odigraće najmanje još jedan meč do završetka karijere, pošto će sa sunarodnikom Samom Grothom igrati meč drugog kola u konkurenciji dublova protiv australijsko-finskog dubla John Peers i Henri Kontinen.

Što se Ferera tiče, on se u sledećoj rundi sastaje sa Steveom Johnsonom. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje