Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klinka postala senzacija na Wimbledonu: Noć prije meča sa Venus, radila test iz nauke

Preuzmite sliku

Nevjerovatna Cori Gauff plasirala se sinoć u 3. kolo Wimbledona pobjedom protiv iskusne Magdalene Ribarikove 6:3, 6:3. Klinka s Floride preko noći je postala senzacija i glavna priča ovogodišnjeg izdanja najslavnijeg turnira u historiji.

Teško je uopšte opisati nivo tenisa koji je 15-godišnjakinja pokazala u prva dva meča protiv Williams i Ribarikove. Zapravo u prvih pet mečeva budući da je morala proći i tri kola kvalifikacija za koje je dobila pozivnicu.

Noć prije prvog meča morala je preko interneta pisati test iz nauke, a gotovo niko od profesora nije imao pojma da ona uopšte igra tenis, a kamoli da ga igra u Wimbledonu.

– Dobila sam četvorku što nije uopšte loše budući da sam pisala test u 23 sata. Samo jedan profesor je znao da igram, a sad, evo, svi znaju. Šalju mi poruke i bodre me – rekla je Gauff.

Tenis koji igra na ovakvom seniorskom turniru jako je teško povezati s njezinim godinama. S rijetko viđenom mirnoćom, koncentracijom i fokusom na samu igru pobijedila je svoju heroinu Venus Williams i bivšu polufinalistkinju Magdalenu Ribarikovu. I to ne na nekom zabačenom terenu broj 16 ili 17, već na legendarnoj “jedinici” pred jako dobro popunjenim tribinama.

No Gauff nije ni trepnula. Tek bi tu i tamo stisnula šaku i pogledala prema roditeljima, a nakon pogreške, koje su jako rijetke, samo bi se okrenula sljedećem poenu. Isto takva bila je i na svojoj prvoj konferenciji za medije u karijeri, na kojoj je bilo nekoliko desetaka novinara.

– Lagala bih vam kad bih rekla da se osjećam normalno. Vidjela sam da društvene mreže “gore”, stiglo mi je jako puno poruka, čak i od nekih zvijezda i nakon prvog meča protiv Venus išla sam spavati tek iza ponoći. Ne znam šta bih rekla o posljednja tri dana, meni je to sve potpuno novo. Prije sedmicu dana nisam ni znala hoću li biti ovdje, ali sve ovo je potvrda da možeš napraviti jako puno kad se jako trudiš – rekla je Cori.

U ovih pet mečeva na Wimbledonu (tri u kvalifikacijama i dva u glavnom turniru) Cori nije izgubila nijedan set, a protiv Williams i Ribarikove je izgubila samo jedan servis. Bekend joj radi briljantno, a fizička spremnost joj je na nevjerovatnoj razini.

– Tražila sam od trenera duže treninge i jače udarce uoči Wimbledona. Nakon njih sam znala sprintati po kvartu, po tri minute u najvećoj brzini. Mislim da je to sve bilo ključno za ovakav nastup u Wimbledonu, a pomogla je i činjenica da sam kao juniorka dolazila ovdje. Znam kako izgledaju tereni, znam kakva je atmosfera, a to igračima koji su prvi put ovdje može biti pravi šok – kaže Gauff.

U 3. kolu će u petak igrati protiv odlične Slovenke Polone Hercog.

– Da? Nisam znala. Ne gledam žrijeb unaprijed i ne zamaram se ko je u mojem dijelu žrijeba, nego se, kad dođe meč, koncentrišem samo na sljedeću protivnicu. Ja sam ovdje došla osvojiti turnir i osjećam se kao da mogu pobijediti svakoga s druge strane mreže. Ne znam ništa o Hercog, ali pogledat ću neke snimke i dobro se pripremiti – samouvjerena je Amerikanka. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje