Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijsko bh. finale: Džumhur pobjedom nad Bašićem izborio treće ATP finale

Preuzmite sliku

U prvom historijskom polufinalu dvojice bh. tenisera na jednom ATP turniru Damir Džumhur je pobijedio reprezentativnog kolegu Mirzu Bašića s 2:0 u setovima i tako izborio svoje treće ATP finale.

Trenutno 38. teniser svijeta furiozno je ušao u meč. Damir je osvojio prvih pet gemova za svega 17 minuta igre, a činilo se kako njegov reprezentativni kolega Mirza Bašić nije imao adekvatan odgovor na sjajnu igru Džumhura.

Činilo se da je Bašić bio totalno van ritma, pa je prvu meč loptu Džumhur imao već poslije 20-ak minuta igre. Prvu od dvije break-lopte Damir je iskoristio i poveo s 1:0 u setovima, nakon što zemljaku nije prepustio nijedan jedini gem. Prvi set je trajao 22 minute.

Ipak, da je prvi set bio tretnutak slabosti Mirza Bašić je pokazao u drugom setu kada su oba tenisera suvereno država svoj servis.

Tako je bilo sve do 12 gema u kojem se mogla vidjeti prava drama. Pri vodstvu Džumhura 6:5 za ostanak u meču servirao Bašić. Upravo u 12. igri Džumhur je imao dvije meč-lopte, što su ujedno i bile prve prilike za break u ovom setu, ali je Mirza uspio spasiti obje. Spasio je Bašić još šest meč-lopti i na kraju izjednačio na 6:6 i tako izborio tie-break.

Veliku borbu dvojica bh. tenisera prikazali su i u tie-breaku.  se bolje snašao i slavio s 11:9 za konačnih 2:0 i tako se plasirao u treće ATP finale u svojoj karijeri.

Bh. teniser će u finalu turnira vrijednog 823.600 američkih dolara, koje je na programu sutra, igrati protiv pobjednika iz duela Mannarino – Berankis. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,