Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijski uspjeh Džumhura: Preokretom protiv Edmunda plasirao se u prvo ATP finale

Preuzmite sliku

Damir Džumhur je ostvario plasman u svoje prvo ATP finale u karijeri nakon što je u polufinalu Winston-Salema savladao Britanca Kylea Edmunda sa 1:6, 7:5, 6:3.

Džumhur je meč započeo kako se samo poželjeti može i oduzeo servis Edmundu u prvom gemu. Međutim, njegov intenzitet je naglo opao u nastavku seta, što je Britanac iskoristio i odgovorio ribrejkom, a potom i vezao pet narednih gemova te prvi set osvojio rezultatom 6:1.

Džumhur je morao povratiti sigurnost u svoje udarce kako bi imao bilo kakve šanse da produži ovaj meč. To je u drugom setu uglavnom uspijevao, manje je griješio, dubina udaraca mu je bila veća i imao je mnogo bolji tajming.

Ipak, ni jedan ni drugi teniser nisu uspijevali napraviti značajniji pritisak u protivničkim servis gemovima sve do osmog gema kada je Damir stigao do dvije vezane brejk prilike. Britanac je spasio obje i dobio težak gem, spriječivši Džumhura da napravi brejk u najnezgodnijem mogućem trenutku.

Kada se činilo da će drugi set otići u tiebreak, Damir je uspio oduzeti Edmundu servis u gemu koji se činilo da će Britanac lagano osvojiti. Edmund je servirao za ostanak u setu pri rezultatu 6:5 za Damira, imao 40:15 i dvije vezane gem lopte, ali je Džumhur dobio naredna četiri poena, a sa njima i drugi set rezultatom 7:5.

Početkom trećeg seta Edmund dolazi do dvije vezane brejk lopte, koje Damir spašava i uspješno započinje odlučujući set. Iz gema u gem, bh. teniser je ulazi u sve bolji ritam sa osnovne linije i uspijevao raditi ono što mu ranije nije polazilo za rukom. Riternirao je kvalitetnije, defanziva mu je bila jača i dosta bolje je pritiskao Edmundov bekend, iznuđujući od njega više grešaka.

U četvrtom gemu Damir dolazi do brejka i vodstva od 3:1, a u gemu u kojem je servirao za potvrdu istog spašava dvije vezane brejk lopte odličnim servisima, a potom dobija i naredna dva poena te vodi sa 4:1.

Edmund je u sedmom gemu uspio vratiti brejk zaostatka, smanjiti na 4:3, ali je Damir odmah u narednom gemu napravio novi brejk sa nulom, uspio odservirati za meč, pobjedu i plasman u svoje prvo ATP finale u karijeri u kojem će igrati protiv pobjednika duela Roberto Bautista Agut – Jan-Lennard Struff. (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,