Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Federer, Đoković: Mladi ih ne mogu prestići zbog mobitela

Preuzmite sliku

Djeca dolaze na sport bez onih temeljnih koordinacijskih vještina, koje su starije generacije razvijale u igrama na ulici

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez pametnih mobitela, koji su postali gotovo nezamjenjiv dio života posebno djece i tinejdžera.

Utiču na sve sfere njihovog života, pa tako i neki treneri, u ovom slučaju treneri tenisa kažu kako su i pametni mobiteli glavni razlog zašto nove generacije igrača ne mogu biti bolji od onih koji su odrastali bez mobitela.

  • Rafa, Roger i Novak bili su posljednja generacija djece koja su odrastala bez mobitela. Može li to biti razlog zašto nove generacije, koje su snažnije, veće, brže i mlađe i dalje ne mogu pronaći način da ih pobjede”, napisao je u svom tvitu dr. Mark Kovacs, američki psiholog i trener.

    33-godišnji Rafael Nadal, 38-godišnji Roger Federer i 32-godišnji Novak Đoković dominiraju teniskim terenima proteklih 15 godina. Ovaj veliki trojac osvojio je ukupno 54 grand slamova, a među njima i posljednjih 11. Švicarac Stan Wawrinka bio je posljednji čovjek izvan tog trojca koji je osvojio US Open 2016. godine.

  • Među prvih 10 igrača njih četvero mlađe je od 24 godina i još uvijek se moraju dokazati na terenima.  S tim mišljenjem slaže se i Judy Murray, majka bivših pobjednika Wimbledona Andyja i Jamie Murray, i sama bivša igračica, kapetan Fed cup ekipe.

    Kaže kako takvi uređaji mogu utjecati na mogućnost koncentracije, piše CNN.  “Tenis se vrti oko rješavanja problema, razmišljanja kako nešto napraviti, i mogućnosti da se razumije što se događa na tvojoj strani mreže, ali i na drugoj strani. Morate razmišljati brzo i djelovati brzo, pa je je odlučivanje veliki dio toga svega. A danas ima toliko tih uređaja i gadgeta koji razmišljaju umjesto ljudi. I ta ovisnost o takvim uređajima me brine”, rekla je.

  • Razliku među igračima starije i mlađe generacije primijetio je David Sammel, trener 29-godišnjeg Marcusa Daniella i britanskog 25-godišnjeg Liama Broadyja i autor knjige Locker Room Power: Building An Athlete's Mind.  “Mislim da je to faktor koji doprinosi dugovječnosti Rogera, Novaka i Rafe i nekih igrača parova.

    Neke od njih nikada nisam vidio na telefonu za vrijeme treninga. I znam da neki od njih nemaju mobitel sa sobom uopće kada igraju grand slamove. I samo se fokusiraju na ono što moraju napraviti.

    Vidim mlade igrače kako vrijedno rade u teretani, no između svake serije gledaju na mobitele”, rekao je.

    Mečevi, posebno oni koji se igraju na pet setova, zahtijevaju veliku koncentraciju. Ovogodišnje finale Wimbledona između Federera i Đokovića trajalo je četiri sata i 57 minuta. Đoković je pobijedio u tom najdužem finalnom meču u historiji ovog legendarnog turnira.

    “Lakše se koncentrisati kada meč traje tri seta. I veliki test je ne samo tih pet setova, već to da ih možete odraditi možda dva ili tri puta prije pobjede na turniru.

    Imaju li oni dovoljno fokusa i mentalne snage da to naprave?

    Nije to samo povezano sa činjenicom da su stalno na telefonu, i prolaze po objavama na Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži, već to što vam je u tom trenutku na neki način mozak mrtav”, rekao je Sammel.

    Opasnosti ekrana svjesna je i Murray.  “I to ne samo one fizičke zbog očiglednog sjedenja i jedine vježbe koju zapravo dobivaju samo njihovi prsti, već i one društvene, manjka komunikacije licem u lice između djece sa svojim vršnjacima, no i one međugeneracijske”, kaže.

    Dok je radila s nizom igrača na regionalnoj i nacionalnoj razini kroz različite britanske programe Murray je primijetila pogoršanje fizičkih vještina mladih.  “Vidjela sam puno toga tokom treniranja.

    Djeca dolaze na tenis bez temeljnih koordinacijskih vještina koje smo mi svi razvili jer smo se igrali vani”, rekla je.

    Potrebu za pametnim telefonima ne možemo izbjeći, preko njega dobivamo i važnu komunikaciju, u slučaju igrača to su i informacije o turnirima, no iznenađuje to što mlađi igrači ne slijede primjere starijih generacija. I nemaju granica. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje