Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Epski klasik pripao Đokoviću: Pobjeda protiv Nadala za finale Wimbledona

Preuzmite sliku

Meč koji je prekinut sinoć zbog policijskog sata završen je danas pobjedom Đokovića rezultatom 6:4, 3:6, 7:6, 4:6, 10:8 nakon 5 sati i 20 minuta nevjerovatnog tenisa.

Ondje gdje su završili sinoć, nastavili su danas odigravši fantastičan prvi gem četvrtog seta koji je trajao 13 minuta. Đoković je imao tri šanse da napravi brejk, ali je Rafa spasio sve tri i na kraju uspio dobiti težak gem koji mu je donio vodstvo od 1:0.

U naredna dva gema uslijedila je kanonada Rafinih fantastičnih udaraca sa osnovne linije. Napadao je jako i agresivno sa oba krila i lako došao do brejka u drugom gemu koji je potvrdio za vodstvo od 3:0.

Tada se Novak budi, a Rafa upada u seriju neiznuđenih grešaka što rezultira sa tri uzastopna gema koje dobija Novak i poravnava na 3:3. Prelomni trenutak četvrtog seta dogodio se u osmom gemu kada je Rafa stigao do dvije brejk lopte na servis Đokovića i iskoristio drugu te poveo sa 5:3.

U gemu u kojem je Rafa servirao za set Novak je došao do tri vezane prilike za ribrejk, ali ih nije iskoristio, pa je Nadal vezao pet uzastopnih poena i dobio četvrti set sa 6:3.

Početkom petog seta svjedočili smo priličnom padu u igri oba tenisera, što je bilo i razumljivo imajući u vidu intenzitet koji su nametnuli od nastavka meča. Gemovi su prolazili uglavnom u dominantnom osvajanju istih od strane servera, a prvu brejk loptu vidjeli smo u osmom gemu do koje je došao Đoković.

Rafa ju je spasio odličnim servis vinerom, a onda dobio i naredna dva poena te osvojio važan gem za poravnanje od 4:4.

U narednom gemu Novak ulazi u seriju grešaka koja Nadalu donosi dvije vezane brejk lopte koje su imale snagu meč lopti. Ipak, Novak tada pronalazi dva odlična servisa kojima ih spašava, a onda dobija i dva naredna poena za vodstvo od 5:4.

Do sljedećih brejk lopti čekalo se neko vrijeme, a onda je Nadal u 15. gemu ponovo stigao do dvije vezane prilike za brejk, ali ih je Đoković spasio sa dva odlična poena. Nadal je potom izborio i treću brejk šansu, no ponovo ju je Novak spasio, ovoga puta odličnim pasing udarcem.

Uslijedila je serija nekoliko fantastičnih poena, gdje je Novak dolazio do gem lopti, a Rafa ih spašavao, no na koncu je Novak uspio prelomiti važan gem, dobiti ga i povesti sa 8:7.

U narednom gemu Novak koristi dobijeni momentum i stiže do meč lopte na servis Nadala, ali Rafa odigrava fascinantan drop shot i spašava je, a onda ubacuje dva sjajna servisa i spašava težak gem.

Ključni brejk Novak pravi u 18. gemu petog seta kada dolazi do tri vezane meč lopte i koristi prvu za 27. pobjedu nad Nadalom u karijeri i plasman u finale Wimbledona, piše Sport1.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,