Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džumhur: To su lažno pozitivni testovi, sa advokatom ću vidjeti šta dalje

Preuzmite sliku

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur neće moći igrati na Roland Garrosu koji počinje 21. septembra jer je njegov trener Petar Popović pozitivan na korona virus. Danas se oglasio i detaljno opisao o čemu se radi.

Desilo se najgore što se moglo desit za mene. Moj trener i ja smo putovali zajedno i uradili smo u proteklih mjesec dana oko 15 testova i bili smo negativni. U Rimu i Parizu smo radili testove i bilo smo negativni. Prvo testiranje u Parizu koje smo radili je bilo također negativno, i u subotu smo morali raditi drugi test. Ja sam bio negativan a trener je dobio poziv gdje su mu obrazložili da je njegov test na granici da bude pozitivan i da će se obaviti dodatne pretrage, na šta je on odmah na uvid dao oganizatoru turnira i doktoru, da je imao antitijela i da je prebolovao koronu, da jednostavno ne vidi način kako da bude pozitivan ako ima antitijela“, rekao je bh. teniser.

Kako tvrdi, to su ustvari lažno pozitivni testovi i veliki je broj takvih testova.

Mi nažalost nismo dobili šansu da trener dobije drugu šansu za drugi test. Mene su nazvali i kazali da zbog najbližeg kontakta sa mojim trenerom sam izbačen sa turnira Roland Garros. To je vijest koja je uzdrmala, jer to je meni jedan od najdražih turnira. Imao sam nekoliko dobrih turnira i sigurno najbitniji turnir u godini za mene, a nemam šanse da učestvujem i napravim rezultat i to je ono što me najviše boli“, istaknuo je.

Džumhur je i rekao da osjeća potrebu, da ukoliko se zaista ispostavi da je bio lažno pozitivan test, da će tražiti pravdu.

“Nije to nešto što će nas u potpunosti zadovoljiti. Svi smo u timu bili slomljeni zbog te odluke i nadamo se na neki način da ćemo uspjeti zadovoljiti pravdu. Vrlo bitna stvar je što ne možemo da prihvatimo da nismo dobili šansu za drugim testom, pogotovo zato što je trener imao antitijela. Sjećam se da je trener rekao organizatorima da je u slučaju Rafel Nadal, Roger Federer… da su veliki igrači u pitanju. Da li bi njihovom treneru dali da uradi još jedan ili dva testa ili da li bi se uopšte spomenulo to, i to nas jako boli.  Pravila nisu ista za sve i čisto sumnjamo da i bi tako nekoga od velikih imena izbacili sa turnira. To je nešto s čime se nosimo i moramo da prihvatimo takve činjenice”, naveo je Džumhur.

Već danas, kako je najavio, će imati dosta informacija, jer dolaze rezultati testa koje je trener uradio, a dalje će s advokatom vidjeti. 

Dodao je i da je jučer dobio poziv od Novaka Đokovića, koji mu je ponudio pomoć.

“Imam zaista veliku podršku i od njega i drugih igrača. Nadamo se da nešto može pozitivno da se desi“, zaključio je naš najbolji teniser. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,