Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džumhur poražen od Raonića u osmini finala ATP Mastersa u Monte Carlu

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur nije uspio savladati kanadskog tenisera Miloša Raonića u osmini finala ATP turnira u Monte Carlu.

Raonić je slavio s 2:1 u setovima, odnosno 3:6, 6:4, 6:7 (5/7), a posljednji set odlučen je nakon teške i izjednačene borbe u ”tie breaku”.

Prvi set pripao je kanadskom teniseru, trenutno 12. igraču na ATP listi. Džumhur je od početka meča bio ravnopravan protivnik renomiranom igraču, ali Raonić je prvi set preokrenuo u svoju korist u šestom gemu, kada je uspio napraviti jedini ”break” i zadržati tu prednost do kraja seta.

Džumhur se nije predavao i ušao je u drugi set još bolje. Iako je u prvom međusobnom meču ova dva tenisera Raonić deklasirao Džumhura, ovoga puta se vidjelo da je Sarajlija stasao i pružio mnogo bolju igru.

Osvajao je gemove na svoj servis bez problema, a napravio je ”break” za vodstvo od 4:2. Raonić je uspio vratiti ”break” i izjednačiti, ali Džumhur ponovo uzima servis Kanađanina i dovodi meč u rezultatsku neizvjesnost.

U odlučujućem, trećem setu oba tenisera su osvajala svoje servise, iako je bilo dosta neizvjesnih gemova. Džumhur je u dva navrata imao priliku za ”break”, ali Raonić se odličnim servisima ipak uspijevao odbraniti. Slična situacija se desila i prilikom Džumhurovog servisa kada je Raonić dolazio do vodstva, a bh. teniser se odličnim potezima uspijevao vratiti u igru i osvojiti vrijedne poene.

Raonić se na kraju trećeg seta žalio na povredu, međutim vratio se na teren i osvojio svoj servis, a meč je zatim ušao u ”tie break”.

U ”tie braku” je Raonić odmah uzeo poen na Džumhurov servis, a bh. teniser vraća izgubljeni poen. Raonić je nakon nekoliko odličnih prvih servisa i Džumhurovih grešaka došao do prednosti od 5:2. Džumhur na svojoj servi smanjuje na 5:4, a potom Raonić griješi i Džumhur dolazi do 5:5. Raonić je poveo sa 6:5 te na Džumhurov servis osvaja posljednji poen na meču i dolazi do vrijedne pobjede.

Raonić se tako plasirao u četvrtfinale gdje će igrati protiv drugog nosioca Andyja Murraya.

Odličnim nastupom na Mastersu u Monte Carlu Džumhur je osvojio 107 poena i očekuje ga napredak oko oko 17 pozicija na ATP listi. Trenutno na “live rankingsu” zuauzima 82. poziciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje