Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đoković: Pogriješio sam, bio sam sebičan, osuđivaće, neće oprostiti

Preuzmite sliku

Otišao sam preuzeti nagradu L`Equipea jer mi je jako važna

Novak Đoković dao je intervju za Radioteleviziju Srbije. To je njegov tek drugi intervju nakon što je protjeran iz Australije uoči početka Australian Opena, turnira koji je osvojio rekordnih devet puta.

“Osjećam se bolje nego što je to bio slučaj u Australiji. Život ide dalje, imam dvoje djece i dosta stvari koje me raduju izvan tenisa. Imam jedan čudan osjećaj koji nisam imao ranije, naravno, zbog svega ovog u posljednjih mjesec dana”, rekao je Đoković u uvodu intervjua.

“Melbourne ću pamtiti po lijepom. Nemam ništa protiv naroda Australije, imam lijep odnos s tamošnjim ljubiteljima tenisa i sporta. Naravno da je ovo bilo neočekivano i da je sve to teško zaboraviti, ali želim se opet nekad vratiti u Australiju i igrati na tom terenu”, dodao je osvajač 20 Grand Slam naslova. Rafael Nadal je iskoristio činjenicu da Đoković nije igrao i stigao do rekordne 21. titule.

“Nije mi bilo lako gledati to finale. Morao sam gledati iako nisam htio. Inače kad ispadnem s nekog turnira nemam naviku pratiti mečeve. Supruga i sin su gledali jer su imali svoje favorite. Ja sam bio neutralan. Ko god da pobijedi, ja sam izgubio. U meni je vladala želja da ja budem na tom terenu i zbog toga nisam emotivno pratio meč.”

  • Đoković se osvrnuo i na Medvedeva. “On je jako dobar dečko i s njim imam izvanredan odnos pun poštovanja. Cijenio je što sam mu pomogao kad je bio junior. Jednom smo zajedno letjeli na Davis Cup, ponudio sam mu da leti sa mnom i to pamti.

    Uvijek smo imali pozitivan odnos unatoč velikom rivalstvu. Poslao mi je poruku 45 minuta nakon finala. Ne bih otkrio sadržaj te poruke. Sviđa mi se što je svoj i što kaže ono što misli, ne trudi se biti politički korektan. I ja sam takav.”

    Puno se pričalo o tome kako se Đoković zarazio koronavirusom sredinom decembra. “Bio sam na raznim događajima tih dana, čuo sam da košarkaš Barcelone koji se fotografirao sa mnom ima koronu. Odmah sam se testirao i rezultati su bili negativni. Zbog toga sam otišao dan kasnije uručiti nagrade djeci ispred Teniskog saveza Beograda. Rezultate PCR testa sam dobio sat, sat i pol nakon tog događaja.

  • Nisam dugo čekao rezultate PCR testa, 24 sata je otprilike vrijeme koje je normalno. Grešku sam napravio kada sam nakon toga otišao na intervju s francuskim novinarima. Otišao sam preuzeti nagradu L`Equipea jer mi je jako važna.

    Saznao sam da sam pozitivan na dan kad je novinar došao u Beograd. Bio sam s maskom, trudio se biti udaljen od novinara i fotografa. Srećom, niko od njih nije zaražen. Bio sam sebičan i ne bježim od toga, svi smo mi ljudi. Pogriješio sam.”

    Priliku za odlazak u Australiju je dobio zahvaljujući tom testu. “Da, ja sam se već pomirio da neću igrati na turniru, ali onda mi se ukazala prilika da dobijem medicinsko izuzeće. Dva medicinska panela su analizirala moju dokumentaciju i dala mi izuzeće. Bilo nas je troje s tim slučajem i na kraju smo svi deportirani.

  • Kada sam odlazio u Australiju, objavio sam da sam dobio medicinsko izuzeće. To sam napravio jer sam htio biti otvoren i iskren, da ljudi znaju kako ulazim u zemlju. Uvjeti u imigracijskom centru u koji su me smjestili su bili teški, morao sam to prihvatiti. Ipak, ja sam tamo bio tjedan dana, a neki su tamo godinama. Teško je… Navijači ispred hotela su mi bili velika podrška.”

    Prokomentirao je i činjenicu da ga mnogi teniseri nisu podržali. “Neki su me bodrili, a neki osudili. Draže bi mi bilo da su ti drugi pričekali da čuju i moju stranu priče, ali razumijem ih jer je pažnja medija bila ogromna.

    Najviše me iznenadio Kyrgios, s kojim nisam imao neki odnos u prošlosti. Iznenadila me njegova podrška, zahvalio sam mu. Tu su Medvedev, Zverev, puno tenisačica…”, rekao je najbolji teniser svijeta pa prokomentirao navode da je antivakser.

    “Uvijek sam se zalagao da čovjek ima slobodu izbora. Ne ulazim u politiku. Ne sviđa mi se što me stavljaju u kategorije s određenim zajednicama. Nikada nisam govorio da pripadam nekoj od tih zajednica, samo sam se trudio poštovati svačiji izbor. Novax? Nazivaju me raznim imenima, uvijek će biti onih koji vas ne podržavaju.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,