Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đoković: Nisam antivakser, ali ću žrtvovati sve trofeje ako budem primoran na vakcinu

Preuzmite sliku

Srbijanski teniser Novak Đoković (34) izjavio je da bi najradije propustio teniske trofeje u budućnosti nego da bude primoran dobiti vakcinu protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U eksluzivnom intervjuu za BBC, teniser je rekao ga ne treba povezivati ​​s pokretom antivaksera, ali podržava pravo pojedinca na izbor.

Đoković je upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Wimbledon i French Open zbog svog stava o vakcini.

“Da, to je cijena koju sam spreman platiti”, rekao je Đoković.

Dvadesetostruki pobjednik Grand Slam turnira je deportovan iz Australije prošlog mjeseca nakon što mu je vlada te zemlje dvaput ukinula vizu zbog toga što nije vakcinisan.

Prvi teniser svijeta je tvrdio da je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u zemlju kako bi igrao na Australian openu, budući da se nedavno oporavio od COVID-a 19.

Međutim, državni ministar za imigraciju, Alex Hawke, iskoristio je svoje ovlasti i otkazao vizu 34-godišnjaku, uz obrazloženje da bi njegovo prisustvo moglo podstaći “građanske nemire” i antivaksersko raspoloženje.

“Nikad nisam bio protiv vakcinacije. Ali sam uvijek podržavao slobodu izbora za ono šta unosite u svoje tijelo. Razumijem da globalno svi pokušavaju da ulože velike napore u rješavanje pandemije i da se, nadam se, vidi skori kraj ovom virusu”, rekao Đoković, potvrđujući da se i sam vakcinisao kao dijete.

Đoković je rekao da se nada da će se uslovi oko vakcinacije na pojedinim turnirima promijeniti te da se nada da će moći igrati još mnogo godina.

Ali on je takođe potvrdio da je spreman da se odrekne šanse da postane statistički najveći teniser svih vremena. Njegov rival, Rafael Nadal, osvojio je 21 grand slam titulu – najviše od svih tenisera.

“Principi donošenja odluka o mom tijelu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim tijelom koliko je god to moguće”, poručio je Đoković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,