Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset stvari koje niste znali o Dominicu Thiemu, osvajaču US Opena

Preuzmite sliku

Austrijanac Dominic Thiem u nedjelju je došao do prvog Grand slam naslova u karijeri i to nakon čudesnog preokreta u finalu US Opena.

Thiem je postao prvi igrač u historiji ovog turnira koji je uspio pobijediti nakon što je u finalu imao dva seta zaostatka. Nakon poraza od Novaka Đokovića na Australian Openu i dva izgubljena finala od Rafaela Nadala na Roland Garrosu, Thiem je u svom četvrtom Grand slam finalu došao do prve titule i učvrstio se na trećem mjestu ATP liste.

Izvukli smo 10 zanimljivih informacija o mladom Austrijancu koje vjerovatno nisu poznate ni zagriženim ljubiteljima tenisa.

1. Sanjao je da osvoji turnir u Kitzbuhelu

Mladi Thiem nije sanjao samo o osvajanju Grand slam naslova. Njegova rana težnja bila je vezana za osvajanje domaćeg turnira u Kitzbuhelu, jednog od prvih na koje je išao kao dijete. Nakon što je ostvario san trijumfom 2019. godine, rekao je: „Osvojivši Kitzbuhel, ostvario sam san iz djetinjstva. To jedno od najboljih iskustava koje sam imao u dosadašnjoj karijeri, nevjerovatne emocije.“ Prošle godine ostvario je još jedan rani san o osvajanju Erste Bank Opena u Beču.

2. Veliki je navijač Chelsea, čak posjeduje vlastiti nogometni klub

Kao strastveni navijač nogometnog kluba Chelsea, gdje god se nalazio u svijetu, Thiem uvijek pokušava naći vremena između utakmica i treninga kako bi gledao TV i uhvatio utakmice londonskih Plavaca u Premier ligi i Evropi. Pored toga, prije nekoliko godina osnovao je vlastiti nogometni klub u Austriji, TFC Matzendorf, za svoje prijatelje i kolege austrijske tenisere.

  • 3. Nosi narukvice u znak podrške čišćenju oceana

    Surfajući internetom jednog dana, Thiem je slučajno naletio na priču o kompaniji 4Ocean, koja je uklonila milione kilograma plastike iz oceana od svog osnivanja 2017. Potom je kupio jednu od njihovih narukvica, nosio je na turnirima i 4Ocean je stupio u kontakt s njim. Sada glasno zagovara njihov rad.

    4. Nije mu išao jednoruki backhand udarac

    Jedan od Thiemovih „potpisa“ danas je jednoruki backhand, ali ovaj udarac uopšte nije imao u svom arsenalu dok ga na to nije natjerao jedan od njegovih trenera. Sve do 12. godine, koristio je backhand isključivo sa dvije ruke.

    5. Prvu ATP pobjedu je izborio protiv svog budućeg trenera

    Thiem je do prve pobjede na ATP turnirima došao u Beču 2011. kao nadolazeća tinejdžerska zvijezda i to protiv austrijske legende Thomasa Mustera. Usprkos nedostatku iskustva i razlici u godinama, Thiem je slavio sa 6-2, 6-3, da bi kasnije Muster – doduše, na kratko – postao dio njegovog trenerskog tima.

  • 6. Ima vlastiti teniski turnir

    „Red Bull Thiem, Set, Match“ je turnir koji je otvoren za muškarce i žene, ima šest stanica i pokrenut je ove godine u Austriji. Mečevi se igraju sa skraćenim setovima od četiri gema i tie-breakom kod rezultata 3-3. Pobjednik dobija posebnu trening sesiju sa trećim igračem svijeta.

    7. Podržao je ideju da Federer i Nadal postanu treneri

    U muškom tenisu posljednjih godina sve je više „supertrenera“. To su bivše zvijezde poput Borisa Beckera, Ivana Lendla, Andrea Agassija, Stefana Edberga ili Gorana Ivaniševića. Thiem vjeruje da će ih slijediti i Roger Federer i Rafael Nadal. Rekao je: „Roger Federer i Rafael Nadal vjerovatno bi bili najbolji treneri jer imaju čudesno znanje o tenisu.“

    8. Postoje mitovi o njegovim trening navikama

    Tajna koja se krije iza Thiemovog uspjeha nije samo u njegovim teniskim sposobnostima, već i u radnoj etici zahvaljujući kojoj je u vrhunskoj formi. Dugo vremena kružile su priče kako trenira noseći balvane na leđima, da noću trči po šumama i da pliva u hladnim rijekama kako bi se pripremio za surovost turnirskog tenisa. Ispostavilo se da su to sve mitovi, ali je tačno da Thiem prolazi kroz strogi režim priprema prije svake sezone.

    9. Federer je najveći obožavatelj Thiemovog naglaska

    Dvadesetorostruki osvajač Grand slam turnira ne krije da voli i da ga zabavlja Thiemov naglasak, bez obzira na to kojim jezikom da govori na press-konferencijama. Objašnjenje leži u činjenici da Švicarac i Austrijanac pričaju veoma različitim dijalektima njemačkog jezika.

    10. Kada bi mogao odlučivati, Thiem bi napravio jednu veliku promjenu u pravilima

    Kada bi se dočepao mogućnosti da odlučuje o pravilima tenisa, Austrijanac bi napravio jednu veliku promjenu. Treći set bi promijenio u tie-break na većini turnira. „Mislim da postoje neke stvari koje bi bilo dobro promijeniti. Jedna je da bih na nekim manjim turnirima treći set promijenio u tie-break meča“, objasnio je novi osvajač US Opena.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje