Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Boris Becker osuđen na dvije i po godine zatvora

Preuzmite sliku

Teniska zvijezda Boris Becker osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora jer je prekršio uvjete svog bankrota koji je proglasio 2017. godine.

Pedesetčetverogodišnjak je ranije ovog mjeseca proglašen krivim za prijenos stotine hiljada funti sa svog poslovnog računa i neprijavljivanje imovine u svom rodnom gradu Leimenu u Njemačkoj.

Bivši “svjetski broj jedan za muškarce i trostruki prvak Wimbledona” također je osuđen za skrivanje bankovnog kredita od 825.000 eura (gotovo 700.000 funti) i 75.000 dionica u tehnološkoj firmi.

Uslijedio je suđenje na krunskom sudu Southwark u centralnom Londonu po optužbama prema Zakonu o nesolventnosti.

Optužen je da je sakrio imovinu vrijednu milione funti, uključujući dva trofeja Wimbledona, kako bi izbjegao plaćanje dugova.

Šestostruki Grand Slam prvak rekao je porotnicima da je njegovu zaradu u karijeri od 50 miliona dolara (oko 38 miliona funti) progutao skupi razvod od njegove prve supruge Barbare Becker, plaćanje uzdržavanja djeteta i “skupe obaveze u načinu života”.

Becker je rekao da je bio “šokiran” i “posramljen” nakon što je 21. juna 2017. proglasio bankrot zbog neotplaćenog zajma od više od 3 miliona funti na njegovom imanju na Mallorci u Španjolskoj.

Njemački državljanin, koji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2012., insistirao je na tome da je surađivao s povjerenicima koji su bili zaduženi za osiguranje njegove imovine, čak je ponudio i svoj vjenčani prsten, te da je postupio prema stručnim savjetima savjetnika koji su upravljali njegovim životom. Međutim, Becker, kojeg su na sudu podržali njegova partnerica Lilian de Carvalho Monteiro i najstariji sin Noah, proglašen je krivim po četiri optužbe.

Sud je zaključio da je Becker primio 1,13 miliona eura (oko 950.000 funti) od prodaje Mercedesovog salona automobila u Njemačkoj, koji je bio uplaćen na poslovni račun koji se koristio kao “kasica-prasica” za njegove osobne troškove. Becker je proglašen krivim za prijenos 427,00 eura (356,000 funti) na devet primatelja, uključujući račune njegove bivše supruge Barbare i otuđene supruge Sharlely “Lilly” Becker, majke njegovog četvrtog djeteta. Nadalje je osuđen jer nije prijavio imovinu u svom rodnom gradu Leimenu, skrivajući bankovni zajam od 825.000 eura (gotovo 700.000 funti) za kuću, kao i 75.000 dionica tehnološke kompanije Breaking Data Corp. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,