Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivša teniserka, sada časna sestra otkrila: “Bila sam seksualno uznemiravana najmanje 30 puta, prijetili su mi…”

Preuzmite sliku

Bivša američka teniserka Andrea Jaeger, dvostruka finalistica Grand Slam turnira, otkrila je u intervjuu za The Independent da ju je tokom karijere “najmanje 30 puta” seksualno uznemiravala službenica Teniskog saveza u ženskoj svlačionici.

Jaeger je osvojila 10 titula u karijeri prije nego što se povukla sa samo 19 godina zbog ozljede ramena zbog koje je bila podvrgnuta operaciji sedam puta. Igrala je i dva finala Grand Slam turnira: 1982. na Roland Garrosu te godinu kasnije u Wimbledonu. U oba ju je finala pobijedila Martina Navaratilova. Također je tri puta bila polufinalistica Grand Slam turnira: US Open 1980. i 1982. te Australian Open 1982. godine.

U svojoj je kratkoj karijeri pobjeđivala teniske veličine poput Billie Jean King, Martine Navratilove, Chris Evert, Tracy Austin… Njen imidž, s vrpcom u kosi i dva dugačka repa, postao je tada jedan od najslavnijih među teniserkama, prenosi Večernji list.

  • Jaeger je nakon 40 godina objasnila kako je to vrijeme živila u strahu: – Presvlačila bih se u prijenosnim WC-ima ili kupatilima da izbjegnem tuđe komentare ili postupke. Bila sam najmanje 30 puta seksualno uznemiravana od određene članice osoblja. Bilo je tih fizičkih pokušaja incidenata u svlačionicama vrlo, vrlo rano u mojoj karijeri. Ta djelatnica se nije mogla suzdržati, imala je veliki problem.

    Također je izbjegavala biti sama u prostorijama za treninge “jer bi i tamo dolazila do mene”, rekla je Jaeger koja je svojevremeno bila tenisko čudo od djeteta.

    Ona je 2006. postala sestra Andrea, dominikanska redovnica i članica biskupske crkve u Santa Rosa Beachu na Floridi.

    Rekla je da je po završetku teniske sezone 1982. godine popila nekoliko alkoholnih pića i pozlilo joj je. Došla je kući, a ta službenica je bila s njom. – Kad smo stigli tamo, otpratila me do vrata i ponovno mi pokušala nešto napraviti. Pokušavala me poljubiti. Bilo mi je toliko loše da sam otišla na sprat pokušavajući ne povratiti kako me tata ne bi vidio.

  • Kada je bivša teniserka prijavila ove događaje WTA-u, zaprijetili su joj odmazdom, kako je otkrila u intervjuu: – Rekli su mi: “Ako kažeš još jednu riječ o ovome, pobrinut ćemo se da tvojoj sestri oduzmu stipendiju na Stanfordu.” Svaki put kad sam se pokušala obraniti, prijetili su da će naštetiti nekom drugom.

    Kao razlog zašto je šutila toliko godina i odlučila progovoriti sada Jaeger je rekla: – Vidim da i u drugim sportovima, čak i sada, 40 godina kasnije, ako se dijete suoči sa sličnim situacijama, može šutjeti jer se osjeća ugroženo. Ne mogu dopustiti da neko pretrpi veću štetu – objasnila je. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje