Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sramotna izjava bivše reprezentativke: Ne vjerujem u BiH i ne želim joj da postoji još dugo

Preuzmite sliku

Andrea Vuković, 28-godišnja košarkašica Mladog Krajšnika i urednica ”Nedeljnika” (izdanje za RS), bivša članica juniorske košarkaške reprezentacije BiH dala je sramotnu izjavu u razgovoru za portal Mondo.ba

U razgovoru za Mondo, Vuković se, između ostalog, dotakla i uspjeha kadetske košarkaške reprezentacije BiH, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Ne dopada mi se što ti klinci igraju tako. Ne zato što ja ne volim BiH, kao što je ne volim, nego što mislim da to nije dobra stvar. Ta djeca koja žele samo da igraju košarku su do te mjere iskorištena za neke druge ideje, koje su daleko od košarke i njihovog ličnog razvoja. Navijam za djecu koja će, za razliku od mene, u tim godinama imati hrabrosti da kažu “NE”. Po cijenu da ne igram nikad više nigdje, neću igrati za reprezentaciju BiH. To je moje viđenje stvarnosti. Imam 28 godina i pravo da to kažem jer imam potpuno jasan politički stav. Ne bih voljela da se na to gleda kao na činjenicu da oni ne vole muslimane ili Hrvate, nego zbog toga što mi se ta država uopšte ne dopada. Ne vjerujem u tu državu i ne želim joj da postoji još dugo. Mislim da svako ko to tako doživljava, treba da se bori ako ima prave argumente, da tako razmišlja i da ima pravo da to kaže – kazala je Vuković.

Na konstataciju da je nastupala u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine kazala je:

Kada se počela forsirati ta priča, odbijala sam da igram za reprezentaciju BiH. Ali, to je trajalo vrlo kratko, jer mi je tada postavljen uslov. Tadašnji trener rekao mi je ako neću da igram za reprezentaciju, ne mogu igrati ni za klub. Za mene je to u tom trenutku značilo da ne mogu igrati košarku i nisam imala izbora. To je bila jedna nevoljna odluka, ali ja stojim iza nje. Odigrala sam to jedno takmičenje za reprezentaciju BiH na juniorskom prvenstvu u Bihaću i to je to. Poslije toga niti su me više zvali u reprezentaciju, niti sam o tome razmišljala. Iz ove perspektive, ne kajem se što sam to uradila. Nije mi žao, ali u slučaju da bi me bilo ko pozvao, mada sada nemam kvalitet da igram za reprezentaciju BiH, ne bih to prihvatila. Nije mi se ta ideja dopadala ni kada sam bila mlađa, ne dopada mi se ni danas(Mondo.ba / Foto:Bojan Jakovljević)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,